Eerlijk is eerlijk: de finaleweek van “De slimste mens” is probleemloos verlopen… tot enkele minuten voor de start van de finale. Toen kreeg ik plotseling een sms’je van Humo met als boodschap: “Interview met De Slimste Mens: Adil El Arbi”. Aangezien Adil oorspronkelijk slecht speelde, dacht ik eerst nog dat het zo’n typische wansmakelijke Humo-grap betrof, maar dat bleek dus niet waar te zijn: het was wel degelijk een SPOILER van jewelste! Bedankt, Humo!

De Franstalige Brusselse Marokkaan Adil El Arbi heeft dus de twaalfde aflevering van “De Slimste Mens” gewonnen. Al tijdens de voorronde was het duidelijk dat Adil een stevige kanshebber zou zijn. Hij beschikte over een enorme parate kennis in zowat alle domeinen, behalve dan sport en typische BV-toestanden. Maar wat méér was: hij was sympathiek, geestig en zijn Nederlands was zo goed als perfect, alleen maar jammer van het typische rappers-jargon dat erin was doorgedrongen. Eigenlijk is hij het perfecte uithangbord voor het inburgeringsproject van Geert Bourgeois, maar dat zal wel nooit gebeuren (en daarmee heb ik het dan niet over Bourgeois, maar wel over Adil zelf). Maar Vier zag in hem wel de ideale persoon om het beeld van de fameuze “kutmarokkaantjes” wat bij te schaven. Helaas was dit seizoen echter ook enorm sterk wat andere kandidaten betrof (Gert Verhulst, Bart De Pauw, Marc-Marie Huijbrechts, Sven De Leijer…) en dus werd een eindzege hem niet zo maar in de schoot gegooid. Laten we dan het lot maar een beetje helpen, moet men bij Vier hebben gedacht…

Reeds in het begin van de wedstrijd kreeg Adil b.v. toch wel heel gemakkelijk punten toegekend voor een antwoord dat nochtans erg “los uit de pols” werd gegeven. Helaas weet ik niet meer waar het precies over ging en daarom ben ik wel verplicht er het zwijgen toe te doen. Op dat moment had ik er ook nog geen erg in omdat Adil zwak was gestart en ik in eerste instantie dacht dat hij geen kans zou maken.
Maar dan begon het lot te kantelen en op dat moment greep Erik Van Looy zijn kans. In de finale zei Adil bij de vraag over de vader van Maxima: nazi. En dat werd goedgekeurd op basis van het feit dat het gezochte item “foute papa” was. En inderdaad, de vader van Maxima is wel degelijk fout geweest, maar dat had niets met de nazi’s of de Tweede Wereldoorlog te maken, maar wel met het kolonelsregime! In feite had Van Looy dan ook het antwoord van Bart De Pauw kunnen goedkeuren, want die had ook iets in dergelijke zin gezegd, helaas had hij van de man dan meteen ook maar een Duitser gemaakt, zodat het antwoord terecht niet werd goedgekeurd. Maar dat was dus eigenlijk ook het geval met Adil! Maar door het antwoord hier wél te aanvaarden, had Adil een kloof geslagen die voor Bart onoverbrugbaar was.
Overigens ook een blaam voor Gert Verhulst, die op het einde de handdoek in de ring gooide, maar daardoor de derde tegenstander wel de kans gaf om nog vijftig punten te scoren in de laatste ronde (ik weet nu niet meer of het hier Adil of Bart betrof, maar dat doet in dit geval niks terzake, het gaat om het principe).
Enfin, dankzij de creatieve manier van punten geven door Erik Van Looy werd voor de mannen van Woestijnvis een débacle voorkomen, net zoals enkele jaren geleden Bart De Wever met een seconde de duimen moest leggen voor Freek Braeckman. Ik stelde mij daar destijds geen vragen bij omdat ik net als zovele mensen eigenlijk pas voor het eerst kennis maakte met Bart De Wever en ik me nog niet realiseerde wat voor een massabeweging (pro en contra) dit zou losmaken. Woestijnvis kan het zichzelf nog altijd niet vergeven dat ze mee hebben geholpen om Bart De Wever groot te maken en een overwinning zou daar nog méér toe hebben bijgedragen. Nu ik gezien heb hoe creatief men met de spelregels kan omspringen om het lot naar de ene of de andere kant te doen kantelen, voel ik eigenlijk wel de aandrang om die bewuste finale nog eens te herbekijken…

4 gedachtes over “Vijf jaar geleden: Adil El Arbi wint “De Slimste Mens”

 1. Wel Ronny, ik moet toegeven dat ik tijdens de 10 (?) weken zo regelmatig eens het gevoel had dat bepaalde kandidaten wel heel gemakkelijk de punten toegewezen kregen.
  Dat van die “nazi” viel mij ook wel op en het cadeau geven van 50 punten door Gerdje was inderdaad ook wel flauw.
  Niettemin moet ik toegeven dat Adil heel sterk was (en dat zeg ik hier niet omdat mijn echtgenote hevig voor hem supporterde). Ikzelf durf nu en dan wel eens te quizen en ik was op de campus eens 1 jaar lang de slimste mens van de wereld (beperkte zich tot de campus) samen met mijn 3 mede quizzers. Dus ik doe heftig mee. Maar dikwijls was Adil beter en zeker rapper (maar daar zit de leeftijd al voor iets tussen). Dat hij bv. de minnares kende van Mussolini (ik wist het trouwens ook) was fenomenaal.
  En om dan nog te weten dat hij, zoals hij zelf toegaf eigenlijk in het Frans denkt, chapeau. Of hij nu met hulp van VIER gewonnen heeft valt te betwijfelen. Op het moment dat Adil zijn inhaalbeweging inzette (puzzelronde, fotoronde, collectief geheugen) zag je BDP zo wegschrompelen. Tot dan toe had hij een immense voorsprong en binnen de kortste keren had Adil die weg gewerkt.
  BDP begon alzo reeds als een verslagen man (op van de zenuwen) aan de finaleronde en liet daar een aantal kansen liggen om Adil op zijn minst een redelijke tik te geven.
  Voor mij was het een mooi seizoen met inderdaad een hoog niveau (Gerd V, Sven, Marc-Marie, Maarten) met een toch wel verdiende en sympathieke winnaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Iedereen heeft zich wel al afgevraagd, of het bij de slimste mens wel echt eerlijk aan toe gaat. Ik herinner mij een interview, ik dacht ooit in Humo, waar men toegaf dat er niet wordt gemanipuleerd, maar dat er wel wat gestuurd kan worden. Alleen al de formule is daar op geënt, door de nieuwkomer steeds op de stoel links te laten plaatsnemen. Er zitten uiteraard rubriekjes in waar het toeval speelt, maar net zo goed dingen zoals de fotoronde, waar men wel kan zorgen dat Adil b.v. geen 10 hockeyspelers zou voorgeschoteld krijgen. Ik bedoel maar…
  Puntje twee. Recent werd in de Tijd ook nog eens geschreven dat je de deelname van BDW aan de Slimste Mens zeker ook niet moet overschatten. Daar legde men de kiemen veeleer bij het fameuze kartel met CD&V, en bijgevolg dus bij Leterme die de opgang van BDW mogelijk maakte. En ik heb de neiging om dat eerder te geloven. Zeker wanneer je dat samentelt met een zekere moeheid bij de foertstemmers van het VB, en nog recenter met mensen die inderdaad echt wel op Verandering hoopten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als er sprake is van manipulatie is dat zeker in het -voordeel- van BDW geweest, hij was de eerste die een herkansing kreeg in de Slimste Mens omdat hij roemloos ten onder ging in zijn eerste aflevering. Dat is een feit, het is niet nodig om spijkers op laag water te zoeken bij de scheidsrechter.

  Like

 4. Volgens mij is Adil Er Arbi geboren in Edegem en stond hij ooit op een verkiezingslijst in Berchem. Twee plaatsen in Antwerpen, niet in Brussel. Het zou mij daarom verwonderen dat hij Franstalig zou zijn. Dat zijn Nederlands misschien niet perfect is, zou misschien wel kunnen liggen aan zijn Antwerpse roots. Nederlands wordt daar in die stad en omgeving weinig gesproken. Bovendien heeft hij de Belgsiche nationaliteit. Ik weet niet of hij bipatride is. Alleen in dit geval heeft ook de Marokkaanse nationaliteit en is voldoende reden aanwezig om hem te uitsluitend te benoemen als Marokkaan. Dat zijn origine Marokkaans is, staat los hiervan en kan niet worden tegengesproken daar zijn ouders uit Marokka kwamen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.