Het is vandaag tien jaar geleden dat de Amerikaanse actrice Jennifer Jones, artiestennaam van Phyllis Lee Isley, is overleden. Haar filmcarrière situeerde zich voornamelijk in de jaren veertig en vijftig.

Onder haar naam Phyllis Isley debuteerde ze in 1939 in New Frontier, een John Wayne-western. De invloedrijke onafhankelijke filmproducent David O.Selznick merkte haar op tijdens een auditie in zijn kantoor in New York. Ze werd spoedig zijn minnares. Gedurende twintig jaar koos Selznick afwisselende rollen voor haar. Grote roem verwierf Jones met haar Oscar-winnende rol als Bernadette Soubirous in de religieuze biopic The Song of Bernadette (Henry King, 1943). Selznick bracht haar in contact met befaamde cineasten zoals Ernst Lubitsch, John Cromwell en Vincente Minnelli. Met sommigen van hen zoals John Huston, Henry King en William Dieterle werkte ze meerdere keren samen. Het was een succesvolle periode waarin ze met vier Oscarnominaties werd bedacht.
Vanaf de jaren zestig, en vooral vanaf het overlijden van Selznick in 1965, was ze nog amper te zien op het grote scherm. Vermeldenswaardig was enkel het superbe melodrama Tender is The Night (1962), veteraan Henry Kings weelderige melancholische verfilming van de gelijknamige roman van Francis Scott Fitzgerald.
In 1974 sloot ze haar filmloopbaan af met de rampenfilm The Towering Inferno. Haar vertolking leverde haar een laatste nominatie op, deze keer voor de Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol.
Jones was drie keer gehuwd. In 1939 trouwde ze met acteur Robert Walker die ze had leren kennen op de American Academy of Dramatic Arts (AADA). Walker gaf haar twee zonen die beiden acteur werden. Wat later ontmoette ze dus filmproducent David O.Selznick en begon ze een relatie met hem. Ze verliet Walker in 1943 en scheidde twee jaar later van hem. In 1949 traden Jones en Selznick in het huwelijk. Van hem kreeg ze een dochter. Het koppel bleef bij elkaar tot aan het overlijden van Selznick in 1965. Daarna was ze gehuwd met grootindustrieel en filantroop Norton Simon tussen 1971 en 1993, het jaar dat Simon stierf. Jones zelf overleed in 2009 op 90-jarige leeftijd in Malibu (Wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.