Vandaag is het 65 jaar geleden dat in de Verenigde Staten de eerste televisieuitzendingen van Walt Disney op de beeldbuis kwamen. Die eerste uitzendingen gingen onder de titel “Disneyland” – om reclame te maken voor het gelijknamige pretpark uiteraard.

Het idee is eigenlijk ontstaan uit Disney’s grote liefde voor stoomtreinen. Eerst wilde hij een eigen lijn pachten, maar toen zijn vrouw dit niet zag zitten, legde hij een miniatuurspoorlijn aan in zijn tuin. Gekoppeld aan een bezoek aan het Deense Tivoli-park is hij zo op het idee van Disneyland gekomen.
Om dit idee te realiseren had hij wel een partner nodig en dat werd dan de televisiemaatschappij ABC. Op die manier verzorgde Disney vanaf 1954 een wekelijkse uitzending, “Disneyland”. “The Mickey Mouse Club” (met de Mouseketeers) ging zelfs dagelijks op het scherm!
Het dient gezegd dat Disney ook hier weer zijn tijd ver vooruit was. Zo draaide hij de serie “Davy Crockett” in kleur, ook al bestond kleurentelevisie nog niet. Disney was er echter van overtuigd dat dit er ooit wel eens van zou komen en zo komt het dat de Zorro-reeks die b.v. ook nu nog te zien is op Ketnet, niet ingekleurd is, maar wel degelijk een gekleurde versie, die we tot nu toe niet te zien kregen.
Wie nog meer wil lezen over Davy Crockett, verwijs ik naar het artikel “Bij de muts van mijn grootje! Davy Crockett stierf ten tweeden male (Fess Parker, 1924-2010)” van de hand van mijn bloedbroeder Lukas De Vos in het nr.85 van het tijdschrift Film (maart 2010).
Tegen de tijd dat de uitzendingen ook hier bij ons op televisie te zien waren, werden ze omgedoopt naar “de wondere wereld van Disney”. Er zat zowat vanalles in. Ik herinner me natuurdocumentaires (meestal over wilde dieren), afleveringen van “Davy Crocket” en “Zorro”, maar ook een serie met in de hoofdrol Annette Funicello, wellicht het eerste televisiemeisje waarop ik verliefd werd.
65 disneylandMaar het belangrijkste waren de fragmenten die als bindmiddel diende en waarin Walt Disney de kijkers toesprak. Deze fragmenten waren meestal een combinatie van geacteerde beelden en animaties (zoals op bijgevoegde foto). Dat sprak ons, kinderen, ten zeerste aan natuurlijk, wij vroegen ons steeds maar af: hoe doen ze dat toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.