Toen een zestal Europese topwielrenners op 15 december 1959 een criterium betwistten in Ouagadougou, de hoofdstad van Opper‑Volta (het latere Burkina Faso), konden ze niet weten dat met deze wedstrijd een wielerhoofdstuk zou worden afgesloten. Fausto Coppi, tweede in deze wedstrijd achter Jacques Anquetil, zou twee weken later, op 2 januari 1960, overlijden aan de gevolgen van malaria die hij in de week na de koers tijdens een safari zou oplopen.

Wielrennen in Afrika werd dan ook een riskante zaak voor de goedbetaalde Europese toppers. Criteria werden er in de volgende tientallen jaren niet meer georganiseerd in zwart Afrika. Tot dan toe werd er eens per jaar een internationaal criterium georganiseerd b.v. in Brazzaville of Pointe Noire, waarin West‑Europese tweede‑ en derdeklassers het opnamen tegen plaatselijke wielrenners. De nieuwe, politiek instabiele, onafhankelijke staten hadden echter andere zorgen dan het in stand houden van een op Europees geschoeide wielercultuur. Er waren wel nieuwe fietsen in Congo-Brazzaville, maar deze waren veelal van Chinese of Russische makelij, zoals heren‑ en damesfietsen van het Chinese merk Zephyr: zeer zwaar en met een rudimentaire mechaniek. Er was geen import van nieuwe racefietsen en slechts enkele volhouders bleven wedstrijden organiseren, en dan nog enkel in de grootste steden. Enkel in Zuid‑Afrika en in de maghreblanden bleef de wielersport enigszins gestructureerd en was er sporadisch contact met Europa. In de meeste andere Afrikaanse landen verslechterde de mogelijkheid om competitief aan wielrennen te doen recht evenredig met de toestand van de wegen.

Bart Willockx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.