De gewezen beroepsrenner uit Keerbergen, Alfons Sweeck, is vrijdagavond overleden. Op dit moment is hij vooral bekend als de grootvader van de veldrijders Laurens, Diether en Hendrik Sweeck, maar ooit was hij zelf ook een uitstekend wegrenner.

Alfons Sweeck debuteerde bij de club uit zijn geboortedorp: Hand in Hand Keerbergen. Daarmee won hij in 1956 de ploegentijdrit in de Ronde van België voor amateurs samen met Constant Verhaert (die ook leider werd), Kamiel Lamote, André Dewinter, René Beullens en Eugeen Van Den Broeck (tweede was de ploeg van Express en derde die van De Visscher Sport). Individueel behaalde hij niet minder dan 39 overwinningen bij de amateurs en de onafhankelijken, waaronder nog drie ritten in de Ronde van België, maar ook één in die van Zweden en Tunesië en zelfs twee in de Milk Race in Groot-Brittannië in 1958, waarin hij uiteindelijk derde werd na de Oostenrijker Richard Durlacher en de Brit Bill Bradley. Neem daarbij nog Gent-Wevelgem voor amateurs en men kan begrijpen dat Albert De Kimpe hem graag in zijn ploeg nam.
In 1960 won hij al meteen de Ronde van België voor profs, waarvoor hij (volgens mij in het toenmalige Brusselse Sportpaleis) werd gefeliciteerd door de toenmalige burgemeester van Brussel, samen met zijn ploegmaten (op bovenstaande foto v.l.n.r.) André Messelis, Stan Dekeyzer, Marcel Seynaeve, Jose Denoyette, Oswald Declercq, Arthur de Cabooter en Frans De Mulder.
Dat jaar won hij ook een rit in de Vuelta, maar daarmee was dan ook het vet van de soep. In de daaropvolgende jaren zou hij nog winnen in Lessen en in Buggenhout, maar daarna hing hij de fiets aan de haak.

Alfons Sweeck, Belgien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.