Op 15 december 1964 bracht Paula Semer (later SP-politica) voor het eerst homoseksualiteit ter sprake op televisie t.g.v. een aflevering van het vrouwenprogramma “Penelope”.

De uitgenodigde psychiater, Dr.Ballet, sprak erover weliswaar in termen van “perversie”, maar dan wel met een zekere neerbuigende sympathie t.o.v. de “geperverteerde”. Ook Hilda Verboven wijdde er een uitzending voor jongeren aan (“Zo zijn”), die door de TV-pers met een prijs werd bekroond. Het dient dan ook gezegd dat het dankzij Luc Vandenbossche is dat in juni 1985 het artikel dat zijn partij twintig jaar eerder had ingediend opnieuw werd geschrapt.

Op 31 maart 1965 – op de vooravond dus van de seksuele revolutie – was bestraffing van homoseksualiteit in de Belgische wetgeving opgenomen, en dat dus op voorstel van de socialisten. Het was immers ter bescherming van “beïnvloedbare” minderjarigen dat men de leeftijd voor seksueel contact met jongeren van hetzelfde geslacht wilde verbieden tot 21 jaar! Uiteindelijk werd een compromis bereikt op 18 jaar (heteroseksueel contact bleef op 16 jaar gehandhaafd). 

(Anderzijds was de schorsing van Eliane Morissens op 30/10/1980, op basis van een RTBF-televisieprogramma van twee dagen eerder, eveneens het initiatief van de voornamelijk socialistische Bestendige Deputatie van de provincie Henegouwen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.