De verlichte geest Richard Souther (foto YouTube) is zo typisch iemand die mij in de gordijnen kan jagen. Ik heb al ‘k weet niet hoeveel tijd verspeeld door zijn geboortedatum op te zoeken, maar dat past blijkbaar niet in zijn new age filosofie. Allé, dan maar zonder aanleiding, hé. Of toch: de CD “Vision” uit 1994…

Richard Douglas Trowbridge Souther begon als driejarige piano te spelen en werd op die manier onder handen genomen door professor Thomas Giles van de universiteit van Utah. He went on to study with the Russian piano teacher Max Willerson and concert pianist Reid Nibley. “During that time, I realized I didn’t really enjoy playing other people’s music exactly as written and wanted to explore the world of jazz improvisation… and Surf Music!” Zijn moeder, die een actrice is, stimuleert zijn popcarrière en zo komt het dat Souther in de sixties zowel met Frank Zappa als met Pat Boone werkt. In 1980 krijgt hij echter een serieuze voedselvergifting, waarvoor hij vier jaar nodig heeft om te herstellen. In die periode schaft hij zich niet enkel een synthesizer aan, hij ziet ook Het Licht. Beide resulteren in New Age Music. “Playing into the computer one note at a time and in spite of the chronic pain, I began creating an original and unique blend of instrumental music.”
In 1994 Richard released the CD “Vision” bij Angel Records, een onderdeel van EMI, dat totaal onverwacht de grote poen binnenrijfde met de Gregoriaanse gezangen van de monniken van Silos. Deze keer wordt zeker geen “authentieke” weergave van de muziek van Hildegard von Bingen nagestreefd, want op de tweestemmige band van de zuster Germaine Fritz en de gewezen folkzangeres Emily van Evera, zette Richard Souther ritmische arrangementen, die te vergelijken zijn met “Sadeness” van Enigma. Men noemt het een postmodernistisch verschijnsel.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.