De Spaanse wielrenner Mikel Landa (foto Erik Westerlinck) heeft dit seizoen vooral toegeslagen in de koninginnenrit van de Tirreno-Adriatico. Nadat hij twee jaar geleden een boerenjaar had gekend bij Astana, moest hij daarna in het gelid bij Team Sky. Daarom tekende hij op het einde van dat jaar bij Movistar, toen Alejandro Valverde in de lappenmand lag. Maar Valverde kwam onverwacht terug op topniveau en daarnaast was daar ook nog Nairo Quintana natuurlijk, zodat de meeste waarnemers dachten dat hij alweer in een keurslijf zou terecht komen. Maar in Tirreno-Adriatico werd hij toch als kopman uitgespeeld en kijk, hij heeft de kans meteen met beide handen gegrepen. Toch zal hij na nieuwjaar overstappen naar Bahrein-Merida.

Landa gold als een van de nieuwe talenten van Euskaltel-Euskadi. In 2010 wist hij al bij de opleidingsploeg Orbea als vijfde in het eindklassement van de Ronde van de Toekomst te eindigen. In 2011 won hij op mooie wijze de vijfde etappe, tevens koninginnerit, van de Ronde van Burgos. In 2014 verhuisde Landa naar Astana Pro Team, na de ondergang van zijn vorige ploeg, Euskaltel-Euskadi.
In 2015 viel Landa pas echt op met een tweede plek in het eindklassement van de Ronde van Trentino. Ook startte hij in de Giro, om daar kopman Fabio Aru te ondersteunen. Bergop bleek Landa een van de sterksten en dat resulteerde in twee etappeoverwinningen. Landa won de vijftiende etappe, een bergrit met aankomst op Madonna di Campiglio. Twee dagen later wist hij ook de zestiende etappe, met onderweg de Mortirolo, te winnen. In de twintigste etappe kwam Landa als eerste boven op de Colle delle Finestre, het hoogste punt Giro. Hierdoor mocht hij de Cima Coppi in ontvangst nemen. Landa werd uiteindelijk derde in het eindklassement. Ook won hij de koninginnenrit van de Vuelta dat jaar. Na afloop van het seizoen vertrok hij naar het Britse Team Sky, waar hij na het vertrek van Richie Porte één van de kopmannen zou zijn. Zijn debuut maakte hij in de Internationale Wielerweek. In april wist hij de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland te winnen door Wilco Kelderman bergop te verslaan. De Ronde van Italië liep vervolgens uit op een teleurstelling (in de tiende etappe moest de Bask de strijd staken als gevolg van ziekte door een pollenallergie), maar in de Ronde van Frankrijk toonde Landa zich de evenknie van kopman Chris Froome. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.