Morgen zal het al 55 jaar geleden zijn dat Sam Cooke in duistere omstandigheden werd neergeschoten, nog voor zijn loopbaan tot volle wasdom was gekomen…

De term “soul” zou oorspronkelijk uit de jazz afkomstig zijn en via een tussenpersoon als Ray Charles in de popmuziek geïntroduceerd. Allemaal best mogelijk maar persoonlijk vind ik het veel frappanter dat in 1963 (dus net voor de grote doorbraak van The Supremes en C°) er een elpee verschijnt van Sam Cooke met als titel « Mr. Soul ». Na zijn dood (16-12-64) zal trouwens nog een compilatie-album verschijnen onder de titel “The man who invented soul” (1968).
Sam Cooke is ontegensprekelijk een belangrijke schakel geweest, die door een reus als Otis Redding graag als voorbeeld werd aangehaald. Hij was een pionier in de ballad-style, niet alleen door zijn gevoelige interpretaties (“Bring it on home”) maar vooral door zijn opmerkelijk songwriterstalent. Cooke is één van de weinige soulzangers die sociaal engagement in zijn teksten verwerkte. Zo b.v. “A change is gonna come” waar in de titel reeds de boodschap vervat zit. Typisch is dat het een nummer van vlak voor zijn dood betreft, een periode waarin hij zich blijkbaar met overtuiging aansloot bij de protestrage die toen opgang maakte (op zijn live-elpee van maart ’64, “At the copa” zingt hij o.a. ook nog “If I had a hammer” en “Blowin’ in the wind”). Een versie voor zijn dood is trouwens, naast de bekende “moordaanslag door een ontgoochelde vrouwelijke fan”, dat het een politieke moord betrof. In dat geval zou Cooke klandestiene steun hebben verleend aan bewegingen die later zouden uitmonden in Black Panther e.d. Anderzijds dient opgemerkt dat hij reeds in 1960 een hit had gescoord met “Chain gang”.
Tenslotte is Cooke ook belangrijk omdat hij zich tijdens de twist-rage heeft kunnen handhaven met degelijk materiaal (“Twistin’ the night away”, 1962), terwijl het precies deze rage is die de doorbraak van soul met ruim twee jaar heeft vertraagd. En niet alleen dat, in nummers als “Shake” (1964) wist Cooke zowel een nieuwe dansrage op te vangen als het opzwepende ritme van de shouting preachers.
Ondertussen was in 1962 reeds een elpee verschenen, “The best of Sam Cooke”, die z’n naam alle eer aandeed. Deze elpee werd rond 1980 door RCA gerereleased in de reeks “The Originals”. Hierop staan dus al Cookes grootste successen, uitgezonderd die uit 1964. Voor één keer willen wij ook eens hulde brengen aan de hoestekst (van Skip Voogd), die zo lucied is ook de vinger te leggen op de wonde, namelijk de niet steeds zo gelukkige arrangementen. En misschien had men ook Rod Stewart mogen vermelden bij de groten die door “de zwarte Frank Sinatra” werden beïnvloed. Op deze elpee staan immers niet minder dan drie nummers die ook in de uitvoering van Rod een succes werden.

Referentie
The Best of Sam Cooke, RCA NL-13466.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.