Hermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers (Almelo9 december 1954) is een Nederlandse cabaretier en zanger uit Twente die bekendstaat om zijn droogkomische stijl. Hij was actief tussen 1979 en 1999, trok zich in 2000 uit het theater terug (foto Wer-Al Zwowe op de Nederlandstalige Wikipedia).

Finkers doorliep in zijn geboorteplaats Almelo de hbs. Zijn cabaretcarrière startte op ongebruikelijke wijze toen hij zijn stotteren tot handelsmerk verhief. Zijn eerste programma heette Op Zwart Zangzaad, genoemd naar de Groningse studentenhumorvereniging waarvan zijn broer Wilfried oprichter en voorzitter was.

In 1979 won Finkers de tweede prijs op het Delftse Cameretten-festival alsmede de publieksprijs en persoonlijkheidsprijs. In weerwil van de destijds heersende cabaretmores, die vooral geëngageerd cabaret voorschreven, blonk Finkers uit met grappen en kwinkslagen. De selectiecommissie had zich blauw gelachen bij een optreden van Finkers, maar twijfelde aanvankelijk of de show nog wel cabaret was.

Finkers heeft enkele keren samengewerkt met Brigitte Kaandorp, die een vergelijkbare stijl in haar cabaret heeft. Samen maakten ze in 1990 de hitsingle Duet en in de show Geen spatader veranderd uit 1995 had hij met haar ogenschijnlijk een live-verbinding om een erotisch duet te zingen.

Tot het einde van de jaren 90 volgde het ene programma na het andere met veel succes, eerst vooral in het noorden en oosten van het land, maar later in het hele land. Vanaf 1987 werd hij bijgestaan door zijn broer Wilfried, die meehielp met het bedenken van materiaal en veel werkzaamheden achter de schermen deed. Ook had Wilfried zelf een kleine rol in de voorstellingen, steevast als een stuntelige schlemiel. 

In 2000 stopte Finkers voorlopig als cabaretier omdat, zoals hij zelf zei, “de pruimen op waren”. De nieuwsgierigheid was weg en de inspiratie ontbrak. Kort daarna werd hij ook ziek, waardoor zijn terugkomst naar het theater voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Hij had een relatief milde vorm van chronische lymfatische leukemie (CLL) ontwikkeld.

Op 2 oktober 2005 ging de Twents gesproken soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond (Over jonge mensen en oude grond), geregisseerd door Johan Nijenhuis, in première op RTV Oost. Finkers is hierbij creatief adviseur, vooral om de dialogen in correct Twents te vertalen. Ook speelt hij hierin Gerrit Olde Weernink, een van de hoofdrollen.

Finkers wordt sinds zijn jeugd gekenmerkt door een grote aanhankelijkheid aan zijn rooms-katholieke geloof – ook al lijkt het op het eerste gezicht ironisch. In 2006 verbleef hij een tijd lang bij de broeders van Abdij Koningshoeven in Tilburg. Hij waardeerde daar vooral de stilte en de gregoriaanse muziek. Voor deze eeuwenoude katholieke kerkzang koestert Finkers een grote liefde: hij trok er zelfs enkele maanden voor naar Gent. Op 30 oktober 2007 behaalde hij als ‘prominente deelnemer’ de hoogste score in het tv-programma De Nationale Bijbeltest 2007.

Finkers was in 2007 ook weer gaan optreden. In april vond in Hardenberg, in besloten kring, een try-out plaats met de werktitel Na de pauze. Dit was een ‘blind date’, omdat de bezoekers niet wisten wie er kwam optreden en met welk programma. Na de pauze ging in oktober 2007 in première en kreeg veel positieve recensies. Ook wordt er een fuchsia naar hem genoemd en naar zijn eigen zeggen is dat de mooiste onderscheiding die hij heeft gekregen;

In maart 2012 verscheen zijn bundeling van beste conferences: De cursus “Omgaan met teleurstellingen” gaat wederom niet door. Op 1 mei 2015 kwam het grotendeels in het Twents gesproken/gezongen album Koo Wit De Floo in Almelo uit, dat alleen liedjes over Almelo bevat.

Finkers nam in 2015 voor de VARA de oudejaarsconference voor zijn rekening. Maar liefst 3,03 miljoen kijkers stemden van begin tot het eind op de oudejaarsconference af. Dat was het hoogste aantal kijkers sinds 2002, toen de VARA Youp van ’t Hek bracht met Youp Speelt Youp.

In februari 2020 verscheen de Twentse speelfilm De Beentjes van Sint-Hildegard in de bioscopen waar Finkers de hoofdrol van Jan Sanderink in speelt. Het is een hervertelling van een Tsjechische film over een man die in de gaten krijgt dat hij bij zijn vrouw onder de plak zit. Hij is al jaren van plan om een voetreis te maken naar Rüdesheim aan de Rijn waar zich de beenderen van Sint Hildegard bevinden. Zijn vrouw heeft daar echter steeds een stokje voor gestoken. Wanneer hij op een ochtend de stoute schoenen aantrekt en aan de reis begint, stort hij in Bad Bentheim ter aarde en overlijdt hij. Finkers schreef ook het scenario van dit tragikomische drama, de regie is opnieuw van Johan Nijenhuis.

De film was een succes in de Nederlandse bioscopen en werd positief gerecenseerd. In september 2020 hadden, ondanks beperkingen vanwege de coronacrisis, ruim 700.000 bioscoopbezoekers De Beentjes van Sint-Hildegard gezien. Het is daarmee de best bezochte Nederlandse film van het jaar 2020. Op Koningsdag 2021 keken er 2,5 miljoen kijkers op televisie, waarmee dit de best bekeken film is sinds de kijkcijfers worden bijgehouden. Met uitgesteld kijken kwam het tot bijna 4 miljoen kijkers. Bij die “uitgestelde kijkers” waren ook Gaby en ik, sinds enkele jaren al hevige fans van Finkers, en deze zoetzure film heeft ons enthousiasme nog doen toenemen! (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.