Johannes (Hans) Bouwens (Hoorn8 december 1944), beter bekend onder zijn pseudoniem George Baker (foto Volendam Music via Wikipedia), werd geboren als enig kind van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader die als soldaat deel uitmaakte van het Duitse leger dat Nederland bezet hield.

Zijn vader sneuvelde aan het eind van de oorlog en Hans werd door zijn grootouders in de Zaanstreek (Wormerveer) opgevoed. Hij ging al vroeg werken. In 1967 solliciteerde hij als zanger bij de Zaanse band Soul Invention. Hij werd aangenomen en een jaar later werd de naam van de band gewijzigd in George Baker Selection. De sologitaar werd gespeeld door een Surinaamse jongen genaamd George Thé. Als bassist Jan Visser (op wiens loopje “Little green bag” was gebaseerd) uit de groep stapt, neemt George de basgitaar over. De Vlaming Jean-Pierre Verstraete speelde op een bepaald moment ook gitaar in de groep.

George Baker zelf werkte vóór het succes van “Little green bag” op een scheepswerf. Hij was toen aangesloten bij de communistische vakbond en leurde met “De Waarheid”. In zijn “ouw’ dagen” keerde Hans Bouwens, zoals hij echt heet, trouwens terug naar zijn roots en schreef hij voor de website van de Nederlandse vakbond De Unie “No people, no profit”, een bewerking van “No woman, no cry”. Dit lied is te situeren in de overnamestrijd om de Nederlandse bankgigant ABN Amro. Omdat bij de overname tal van banen dreigden verloren te gaan, beklemtoonde Bouwens in zijn tekst dat de werknemers de ruggengraat van het bedrijf vormen en dat je die niet zomaar kunt verkopen.

Als liedjesschrijver schreef hij ruim zeshonderd liedjes en er zijn circa 25 miljoen platen verkocht. Met de groep George Baker Selection scoorde hij onder andere de hits Little Green Bag (1969) en Paloma Blanca (1975). Voor de Volendamse band BZN schreef hij de singles Sweet Silver AnnyRolling Around the Band en Love Me Like a Lion. In april 1999 werd Little Green Bag opnieuw uitgebracht, nadat het onderdeel werd van de soundtrack van de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.