Vijftien jaar geleden overleed voetballegende Raymond Goethals. Hij werd 83 jaar.

Raymond Goethals begon als doelman bij verscheidene Brusselse clubs. Het is echter vooral als trainer dat hij roem heeft vergaard. Hij debuteerde bij STVV, maar later werd hij onder meer bondscoach van België en trainer van topclubs als RSC Anderlecht, Standard Luik en Olympique Marseille. Tijdens zijn carrière kende hij grote successen, maar was ook enkele malen bij een omkoopschandaal betrokken.
In 1970 loodste hij de nationale ploeg, die onder zijn hoede de Witte Duivels heette, naar het WK 1970 in Mexico. Het toernooi werd een flop. Spelers als Paul Van Himst kregen heimwee en wilden naar huis. België won zijn eerste duel met 3-0 van El Salvador, maar verloor dan van respectievelijk de Sovjet-Unie en gastland Mexico. De Witte Duivels mochten al na de eerste ronde naar huis.
Twee jaar later kwalificeerde België zich voor het EK in eigen land. Het was de eerste keer dat België het EK haalde. Jaja, zal u zeggen, dat is makkelijk: het organiserende land is sowieso geplaatst voor het eindtornooi, maar nee, België moest zich wel degelijk kwalificeren. En in die kwalificatieronde schakelden de Belgen onder meer het Portugal van stervoetballer Eusébio uit. In de kwartfinale namen de Duivels het op tegen Italië. In de heenwedstrijd koos Goethals voor een defensieve aanpak met een blanco score als resultaat. In de potige terugwedstrijd won België met 2-1. Goethals zag sterkhouder Wilfried Van Moer wel uitvallen met een beenbreuk na een gemene overtreding van Mario Bertini. De nationale ploeg mocht samen met West-Duitsland, Hongarije en de Sovjet-Unie deelnemen aan het eindtoernooi. In de halve finale verloor België met 1-2 van latere winnaar West-Duitsland. In de troostfinale werd Hongarije met 1-2 verslagen.
De kwalificatieronde van het WK 1974 wist België niet te overleven. De Duivels incasseerden nochtans geen enkel doelpunt en verloren bovendien ook geen enkele wedstrijd. België werd gedeeld groepswinnaar met Nederland, dat wegens een beter doelsaldo naar het WK mocht. Het had ook heel anders kunnen lopen als België op de laatste speeldag van de kwalificatieronde van Nederland had gewonnen. In het duel, dat uiteindelijk op 0-0 eindigde, scoorde Jan Verheyen een doelpunt dat onterecht wegens buitenspel werd afgekeurd. Nederland mocht ten koste van België naar het WK en bereikte er de finale.
België deed het in de kwalificatie voor het EK 1976 in Joegoslavië goed. De Duivels van Goethals werden groepswinnaar in de groep van Frankrijk, Oost-Duitsland en IJsland. Maar in de kwartfinale, die nog altijd niet tot het eindtoernooi gerekend werd en dus uit een heen- en terugwedstrijd bestond, botste België opnieuw op Oranje. België verloor de heenwedstrijd in De Kuip met 5-0. De historische nederlaag zorgde ervoor dat Goethals zwaar onder vuur kwam te liggen. Zo had hij de niet fitte doelman Christian Piot verkozen boven opkomend talent Jean-Marie Pfaff met als argument: “Liever een halve Piot, dan een hele Pfaff.” Voor de terugwedstrijd, die een maat voor niets was, riep hij als tegenreactie een zo goed als nieuwe selectie op. Hij selecteerde met good old Jan Verheyen zelfs iemand die op dat ogenblik in derde klasse speelde. België verloor met 1-2. Exit Raymond Goethals, die zijn spelers als raad meestal meegaf: “Uug speile!” In 2005 kwam er een boek uit over het trainersleven van Raymond Goethals geschreven door Alain Ronsse, getiteld “Nie Zievere… Speile!”, maar ikzelf vind dat “Uug speile!” typischer voor hem, al kan je daar als titel niet veel mee aanvangen, dat geef ik toe. (Gebaseerd op Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.