97 marat ganeevDe voormalige Russische wielrenner Marat Ganeev viert vandaag zijn 55ste verjaardag (bovenstaande foto’s: de Wielersite). Hij hoorde tot de eerste lichting Sovjetrenners, die nog vóór de val van de Sovjetunie naar het westen kwamen. Meer bepaald in het Gentse Kuipke verzamelde zich in die tijd een groepje renners (buiten Ganeev waren dat Konstantin Khrabsov en Marat Satybaldiev; daarnaast was er ook een Letse delegatie met Uldis Ansons, Dainis Grantisch en Arnolds Udris, maar die hielden zich afzijdig van de Russen). Dat was in de tijd dat ik voor Jan Wauters verslag uitbracht over de meetings in het Kuipke en ik heb deze renners dan ook veelvuldig gefotografeerd.

98 marat ganeevDie scheiding tussen die twee groepen was echt opvallend, ook al hadden zowel Ganeev als Grantisch in 1981 nog deel uitgemaakt van de achtervolgingsploeg die bij de juniors de wereldtitel wegkaapten (de twee anderen waren Martin Palis en Joeri Kasakov, waarvan ik later niks meer heb vernomen). Ganeev was toen nog heel erg jong, want in 1982 kwam hij nog altijd uit bij de juniors. Zo werd hij tweede in het wereldkampioenschap individuele achtervolging achter de (toen nog) Oost-Duitser Carsten Wolf.
In 1984 boycotten de communistische landen de Olympische Spelen in Los Angeles omdat de bondgenoten van de Verenigde Staten in 1980 hetzelfde hadden gedaan met de Olympische Spelen in Moscou (en dat was dan omdat de Sovjetunie in Afghanistan tegen Osama bin Laden ging vechten, die toen nog door de VS in bescherming was genomen: alles was beter dan de boeman van het communisme!). Daarom werden in Moscou dan maar de Vriendschapsspelen georganiseerd. Hier werd Ganeev opnieuw tweede in de ploegenachtervolging, deze keer samen met Alexander Krasnov, Vassili Shpundov en Valery Movchan.
33 marat ganeevMarat Ganeev was ook een goed wegrenner, ook al kreeg hij daar als beroepsrenner niet altijd de kans toe. Zo werd bijgaande foto genomen aan het Gentse Citadelpark waar Ganeev zijn landgenoten Ekimov, Konyshev en Zhdanov was komen uitwuiven bij de start van Gent-Wevelgem, waaraan hijzelf niet mocht deelnemen omdat hij nooit voor een ploeg heeft gereden die een klassiek programma afwerkte.
65 marat ganeevToch won hij in 1985 de Ronde van Marokko, was hij tweede in de Ronde van Griekenland en derde in de Ronde van Egypte van 1986. In die jaren won hij ook ritten in de Ronde van Lotharingen, Olympia’s Tour en de Ronde van België voor amateurs.
In 1988 kon hij dan toch eindelijk aan de Olympische Spelen deelnemen (in Seoel) en hij werd er derde in de puntenkoers na de Deen Dan Frost en de Nederlander Leo Peelen. Dat was eigenlijk een tegenvaller, want Ganeev was op dat moment wereldkampioen in deze discipline (hij had daarbij Uwe Messerschmidt – je weet nog wel: de hevigste tegenstander van “onze” Roger Ilegems in Los Angeles – en de latere wegrenner Pascal Lino achter zich gehouden.)
60 marat ganeevIn 1989 reed Ganeev samen met Konstantin Khrabsov zijn eerste zesdagen in Gent (foto 5), maar een uitslag heb ik niet kunnen terugvinden. Blijkbaar waren ze al snel aan de kleine baan gewend want een jaar later werden ze reeds tweede achter Roland Günther en Danny Clark. Ze werden dat jaar trouwens ook tweede op de openluchtbaan van Bassano del Grappa achter Volker Diehl en Silvio Martinello en derde in Dortmund achter Ludwig-Freuler en Kappes-Clark.
96  marat ganeevDe bekroning kwam echter in 1991 toen ze de zesdaagse van Moscou wonnen. Tegelijk ging het van dan af bergaf met Ganeev. Dat had – als ik me niet vergis – te maken met een zware valpartij van Khrabsov (in de kermiskoers van Temse dan nog wel, waar in 1991 ook Ganeev aan het werk was, zie foto 6), waardoor Ganeev op zoek moest naar een andere partner en dat wilde niet zo best lukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.