Ik heb in mijn leven amper twee veldritten gezien (en er zelf één gereden, maar dat is dan weer een ander verhaal). Eén daarvan was ergens in de omgeving van Gent, toen ik hier nog maar pas was komen wonen en Luc Carnier en Herman Verspeeten me op sleeptouw hadden genomen. Het enige wat ik me hiervan nog herinner, is dat we wat hebben staan praten met Marc Goossens. Die reed toen voor Tönissteiner, dus dat moet in 1984 geweest zijn. Merkwaardig genoeg herinner ik me veel beter een cyclocross in Bornem op 5 december 1959.

86 hoe laat is'tIk was toen acht jaar en het was dus aan de hand van mijn vader dat ik (wellicht zittend op de buis van zijn fiets, zie foto 2) de brug van Temse was overgestoken. Er waren 53 vertrekkers en de wedstrijd werd gewonnen door Charles Van Houtte, die de 27 km aflegde in één uur en zes minuten. Hij reed toen ook al voor Flandria, maar niet voor Flandria-De Clerck, wat pas op het einde van zijn carrière was, maar wel voor Wiel’s-Flandria. Ik had hem toen ook op een foto in een reeks uit de “sjiekenbak”, maar ik ben die ondertussen kwijt geraakt en ook op het internet vind ik hem niet meer terug. Tweede op tien seconden was overigens een nog jonge Albert Van Damme, die nog aan het begin van zijn carrière stond. Van Damme had ik in diezelfde reeks in een trainingsvest van Dr.Mann, maar ook die foto is in de nevelen des tijds “verschwunden”.
54 herman van caesterDerde was Lode Van Den Bosch op 55″, vierde Rik Willems op 1’20”, maar het is door de vijfde op 1’35”, Herman Van Caester (foto 3) dat ik mij dit allemaal ben blijven herinneren. Wij hadden namelijk postgevat op een hoogte, van waar af de renners een steile afdaling moesten nemen en op een bepaald moment ging Van Caester daar tegen de grond, waarbij ik (zeker als klein kind) dacht dat hij ongetwijfeld morsdood moest zijn. Maar Van Caester krabbelde terug recht en reed dus blijkbaar de wedstrijd nog uit.
Voor de volledigheid geef ik nog de rest van de uitslag, zoals die is terug te vinden op de Wielersite, en waarbij het vooral opvalt dat het weliswaar een Vlaams onderonsje was, maar dat op uitzondering van Firmin Van Kerrebroeck, René De Rey en Roger Declercq toch alle toppers aan de start stonden:
6.Matheussen Georges op 1’40”
7.Scheirs Leon op 2’20”
8.Kumps Pierre op 3’45”
9.Looyen Chris op 4 min
10.Dielemans Raf op 4’35”
11.Sol Paul op 5’55”
13.Van De Velde Henri op 6’15”
14.Verschueren René op 6’30”
15.Wouters Leon
16.Présent Marcel
17.???
18.???
19.Van Den Eynde Petrus
20.Van Veldhoven S.
21.Van Camp A.
22.Claeys J.
In die tijd werd overigens haast jaarlijks een veldrit betwist in Bornem. Ik vraag me dus af of er misschien een plaatselijke renner was voor wie men dit deed?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.