Op vrijdag 5 december 2014 vond om 20 uur in het Gemeentemuseum (Kasteelstraat 16) de opening plaats van de expo ‘Persfotografie Erik Westerlinck en Raoul De Graeve’, georganiseerd door de Culturele Vereniging Spirit en het gemeentelijk Cultuurcentrum. Tegelijk werden twee nieuwe publicaties voorgesteld: het nieuwe stripalbum ‘Fretalop, de draak van Temse’ van Luk Martens en de nieuwjaarskaart ‘Nero & Co in Temse’, getekend door Dirk Stallaert (opvolger Marc Sleen).
Raoul De Graeve (°Temse, 1944) was persfotograaf van 1975 tot 1982. Hij fotografeerde vooral voor de Wase editie van weekblad De Voorpost en vormde in die jaren een vast team met streekjournalist Luc De Ryck (toen nog niet in de politiek). Hij was ook actief voor het gemeentelijk Infoblad van Temse en Het Nieuwsblad. Hij exposeert een grote waaier aan foto’s: politiek, cultuur, toerisme, economie, sport… Zij vormen een spiegel van het maatschappelijk leven 1975-1982, hoofdzakelijk m.b.t. Temse.

De inleiding die Luc heeft gegeven n.a.v. deze fototentoonstelling heb ik dus nooit ontvangen, maar ik heb wel een tekst van hem n.a.v. de opname van Raoul De Graeve in de Orde van de Wase Raap:

Amerika heeft belangrijke bijdragen geleverd tot de hedendaagse cultuur, o.a. de film, jazz, popmuziek en het beeldverhaal. Inzake strips was de USA koploper tot kort na Wereldoorlog II, toen de leiding werd overgenomen door Europa, met België en Frankrijk als toonaangevende landen en tekenaars als Hergé, Franquin, Willy Vandersteen e.a. De strip is niet meer weg te denken uit de cultuur en het amusement van onze tijd. Hij heeft talloze mensen over de hele wereld geboeid, zelfs gepassioneerd. Eén van hen is Raoul De Graeve (Temse), ex-reprofotograaf en -persfotograaf.
Raoul zat nog op de lagere-schoolbanken, toen hij – door ziekte – twee jaar aan de sponde werd gekluisterd. In bed ontdekte hij de strip, te beginnen met Suske en Wiske. Lambiorix en De sterrenplukkers waren de eerste albums in een eindeloze rij. Gefascineerd door het medium, werd hij begin jaren ‘70 ook verzamelaar. Hij beschikt over een indrukwekkende collectie, met tal van reeksen, eerste uitgaven en curiosa, en als koninginnenstuk een originele druk (uit 1939) van de Franse zwart-wit versie van De scepter van Ottokar van Kuifje.
In 1983 richtte hij de Culturele Vereniging Spirit op, waarvan hij intussen 30 jaar voorzitter, bezieler en draaischijf is. Raoul De Graeve is de grondlegger van Temses nationale faam als stripgemeente. Hij heeft de voedingsbodem gelegd en was direct of indirect de hefboom tot vele verwezenlijkingen, een palmares, dat zijn gelijke niet kent in ons land. Een greep daaruit:
– vieringen en striphappenings rond grootmeesters als Willy Vandersteen, Morris, Paul Geerts, Jef Nys, Merho, Karel Biddeloo, POM, Jan Bosschaert, Jeff Broeckx, Hec Leemans, Willy Linthout, Jean-Pol, Urbanus, Jean Graton, Steve Van Bael en Steven Dupré. In januari is Marc Sleen aan de beurt;
– die vieringen gingen gepaard met de publicatie van niet minder dan 26 luxe-albums, vaak in 2, zelfs 3 verschillende versies;
– organisatie van striptentoonstellingen en stripbeurzen;
– elk jaar wordt een Nieuwjaarskaart uitgegeven getekend door een bekende Vlaamse striptekenaar (binnenkort: Paul Geerts);
– bij bijzondere gelegenheden wordt voor speciale publicaties gezorgd: brochures, affiches, almanakken, ex librissen…
– Temse komt voor in niet minder dan zes stripverhalen, met name Het schone avontuur van een bakkersjongen (het leven van Priester Poppe) van Jef Nys, Haaiman (Kiekeboe), De waterdemon (De Rode Ridder), Het zevende zwaard (Jommeke), De Vloek van Myra (Figaro) en bovenal Tazuur en Tazijn (Suske en Wiske in Temse);
– daarnaast zijn er tal van uiteenlopende initiatieven, te veel om op te noemen.
Mét Raoul De Graeve dienen in deze context uiteraard ook nadrukkelijk de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur vermeld.
Raoul De Graeve bekleedt als verzamelaar en organisator een heel eigen plaats in de stripwereld. Zijn opname in de toeristische adel van het Waasland is een officiële erkenning, beloning en bekroning van z’n jarenlange inzet.
Info: Raoul De Graeve, 0488 36 30 28, lutgarde.degraeve@telenet.be

Sinds 1997 geeft Spirit jaarlijks een nieuwjaarswenskaart uit. Het betreft telkens stripfiguren in een typisch Temses kader. Nagenoeg alle grote Vlaamse striptekenaars hebben hun helden al in een Temses decor vereeuwigd. Eerder dat jaar huldigde Temse Marc Sleen en in het verlengde daarvan was aan z’n opvolger Dirk Stallaert gevraagd de nieuwjaarskaart 2014-2015 te tekenen. Het is een uitmuntende kaart geworden, waarbij Temse heel direct in beeld komt. De kaart neemt een bevoorrechte plaats in in de rij van Spirits wenskaarten.

Fretalop, de draak van Temse, blijft geschiedenis schrijven. Er is nu ook een echte stripversie. Auteur is de Sint-Niklase grafische kunstenaar Luk Martens.
Luk Martens (°Sint-Niklaas, 1969) volgde Plastische Kunsten (A1) Sint-Lucas Gent en Toegepaste Grafiek – verdere specialisatie aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij was en is als creatieve duizendpoot actief op meerdere domeinen van publiciteit en media. De strip geniet zijn uitzonderlijke belangstelling. Getroffen door de realisatie van de eigenzinnige luxe-editie van Fretalop, de draak van Temse (in mei 2014 uitgegeven door Spirit en het Gemeentebestuur), creëerde hij een eigen stripversie. Daarmee manifesteert hij zich naar het brede publiek als een revelatie onder de striptekenaars.
Info: Luk Martens, 0499 25 52 16, luk.martens@telenet.be

Fretalop, de draak van Temse – van 1933 tot 2014
In 1933 publiceert Maurice Pauwaert zijn gefantaseerde vertelling over Fretalop, de draak van Temse. Het monster vreet alles op, vandaar zijn naam. De auteur zorgt ook zelf voor de illustraties. In 1947 volgt een herdruk met licht gewijzigde inhoud. Het boekje verdwijnt dan in de nevels van de tijd en is als curiosum nog enkel bij ingewijden bekend. Tot heemkundige Frank De Cuyper het herontdekt. Hij publiceert erover in Nieuwsbrieven van het Gemeentemuseum in 2005 en 2007. Als de Temsese bierproevers ‘De Objectieve Kaaischuimers’ (waarvan F.De Cuyper lid is) in 2007 een eigen bier laten brouwen, krijgt het de naam van de draak. Met het oog op de heruitgave van het boekje treedt F.De Cuyper in contact met de Culturele Vereniging Spirit. Als ook het Gemeentebestuur belangstelling betoont, komt alles in een stroomversnelling en wordt de publicatie ook met andere initiatieven gecombineerd. Resultaat: op 23/5/2014 verschijnt een luxe-editie van het boek met als inhoud o.m. de oorspronkelijke vertelling, een toelichting bij het verhaal en de auteur (door Frank De Cuyper), een geïllustreerde synthese van ‘Temse, stripgemeente’ en de tot strip verwerkte vertelling, getekend door 100 vrijwilligers (van alle leeftijden).
Eén van die tekenaars was de Sint-Niklase grafische ontwerper Luk Martens, al meer dan 20 jaar professioneel actief in de wereld van publiciteit en media. Strips zijn z’n passie. Hij wordt dermate getroffen door Fretalop en de initiatieven er rond, dat hij besluit een eigen stripversie te maken. Hij contacteert burgemeester Luc De Ryck en Spirit-voorzitter Raoul De Graeve en zij reageren – na kennisname van de eerste tekeningen – enthousiast. Spirit besluit L.Martens’ creatie in boekvorm uit te geven.

Op de foto herkennen we v.l.n.r. gewezen persfotograaf-exposant Raoul De Graeve, striptekenaar Luk Martens, burgemeester Luc De Ryck en persfotograaf-exposant Erik Westerlinck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.