Op basis van zijn jarenlange lectuur van het werk van Constantijn Huygens maakte Jürgen Pieters vijf jaar geleden een essaybundel met aantekeningen, bedenkingen en reflecties over de poëzie van een van de grootste dichters van de Gouden Eeuw. Op zoek naar Huygens. Italiaanse leesnotities is een co-editie van de KANTL en het Poëziecentrum.

In de zomer van 2013 trok Jürgen Pieters naar Italië om er een boek af te werken over Constantijn Huygens (1596-1687), de dichter uit de Gouden Eeuw wiens werk hem intussen bijna een decennium lang bezig houdt. Zijn bestemming was de zuidkant van het ook bij Italiaanse toeristen populaire Gardameer, een streek die Huygens uit de eerste hand kende van een reis naar Venetië die hij als jongeman maakte. Door in de voetstappen van de dichter te treden, hoopte Pieters dieper te kunnen doordringen tot drie van Huygens’ gedichten waarover hij de jaren voordien onderzoek had verricht.
Met zijn Italiaanse leesnotities wil de auteur een antwoord geven op de vraag die zijn professionele identiteit als historisch letterkundige ten gronde bepaalt, maar die in zijn wetenschappelijk onderzoek niet aan bod kan komen: wat hebben deze gedichten van een kleine vier eeuwen geleden nog te zeggen aan een lezer van nu? In het lezen van de vreemde poëzie van deze dode dichter leest de lezer ook zichzelf. Het resultaat is een persoonlijke beschouwing die wetenschappelijke diepgang wil verzoenen met de ontwikkeling van een eigen blik en een eigen stem.
Jürgen Pieters is gewoon hoogleraar algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Gent. Hij is de auteur van onder meer De honden van King Lear (1999), Speaking with the Dead. Explorations in Literature and History (2005) en Historische letterkunde vandaag en morgen (2011). In 2008 ontving hij de Prijs voor Letterkunde (essay) van de Vlaamse Provincies voor De tranen van de herinnering. Het gesprek met de doden (2005). In 2015 kwam hij in opspraak wegens grensoverschrijdend gedrag, aldus artikels o.a. in Schamper en in Rood (van de SAP).
(De foto is afkomstig van de Universiteitsbibliotheek Gent, met dank aan Bert Van Raemdonck)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.