Het is vandaag 275 jaar geleden dat Joannes de Schepper werd opgeknoopt in Aalst, zoals binnenkort (*) ook zal te zien zijn in de VTM-reeks over “De Bende van Jan De Lichte” (zie bovenstaande foto).

De moeder van Jan de Lichte was immers niemand minder dan Elizabeth de Schepper, geen idee echter of ze tot mijn voorouders behoort, al was een deel van de bende effectief aan de slag in de omgeving van Temse. Net als haar echtgenoot Joos de Lichte wordt ze in 1750 veroordeeld tot geseling en levenslange verbanning. Ze was toen zeventig jaar oud en het kranige besje loochende dat ze vroeger al eens een veroordeling had opgelopen. Maar twee jaar eerder was ze in Aalst zowaar reeds gegeseld en levenslang verbannen en nog twee jaar vroeger was ze gebrandmerkt (met de letter V) en verbannen voor vijftien jaar (wat ook wel op levenslang neerkwam op haar leeftijd).
Ook haar broer Salomon (de “kapitein” zoals hij door z’n bende werd genoemd) was als stelende oom een lichtend voorbeeld voor Jan De Lichte. Van hem is de uitspraak dat de familie De Schepper “befaemt, aensien en gereputeert geweest (is) voor dieven.” De veroordelingen waren inderdaad voornamelijk op basis van “diefstal”, maar de familie De Lichte-De Schepper was zo arm dat die mensen wel moesten stelen om te overleven. Dat “stelen” bestond dan ook in graan van een akker of fruit van de bomen. In het beste geval zocht ook al eens een “kieken” de weg naar hun schamele huisje op… (**)
Maar dit laatste was eerder een specialiteit van Salomons zoon Joannes die de familie “een slechte naam” gaf. Hij heeft er dan ook zwaar voor moeten boeten in het Steen te Aalst. Omdat hij niet wilde bekennen, zelfs niet na herhaalde martelingen, kwam hij er met verbanning vanaf, maar daar stoorde hij zich niet aan, zodat hij bij een razzia werd opgepakt en op 3 december 1748 opgeknoopt in Aalst.

Ronny De Schepper

(*) Dat schreef ik vijf jaar geleden ook reeds en ze is nog altijd niet te zien geweest!

(**) Uit deze beschrijving mag je echter niet afleiden dat Jan De Lichte een soort van Robin Hood was. Boon mag dat misschien gedacht hebben, maar in de realiteit was daar niks van aan, aldus Tom Heremans in De Standaard van 14 september 2020: “De bende van Jan De Lichte stal van de armen, omdat stelen van de rijken te risicovol was. Veel viel er bij de armen natuurlijk niet te rapen, behalve hier en daar een homp vlees en wat verdorven groenten. Geen duurzaam businessmodel, en De Lichte was dan ook geen succesvol rover: hij werd geklist en op 14 november 1748 terechtgesteld door radbraken. Hij was net 25 geworden. (…) God weet wat Boon bezielde om in 1957 van Jan De Lichte een Vlaamse Robin Hood te maken, een rechtvaardige vrijheidsstrijder tegen de Oostenrijkse overheerser die stal van de rijken om de buit onder de armen te verdelen. Wellicht was Boon op zoek naar een historische figuur die symbool kon staan voor de Aalsterse sociale strijd, we begrijpen dat, maar toch.” Voor alle duidelijkheid: de verheerlijking van de figuur van Jan De Lichte is niet van Boon afkomstig: al direct na zijn dood werd hij bezongen op de markten. De mythe is groter geworden dan de man zelf. (RDS)

Een gedachte over “275 jaar geleden: Joannes de Schepper opgeknoopt in Aalst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.