Het is vandaag (of gisteren: beide data duiken op) vijftien jaar geleden dat pianist, componist, begeleider, radioproducer Rudi Sinia op 75-jarige leeftijd in een Oostends ziekenhuis is overleden. Hij stond tot aan zijn pensioen aan het hoofd van Radio 2 Oost-Vlaanderen (foto 100 jaar radio).

Zijn carriëre bij de BRT ging van start op 15 april 1963. Hij bouwde de Top 30 uit en maakte als eerste een popprogramma als “Rudy’s Club”, helemaal in de stijl van de buitenlandse popzender. Ook “Zomerhit” was één van zijn grote realisaties. Andere programma’s van Rudi Sinia waren “de Eerste Ronde”, “Relax”, “Onvergetelijk” en “Party Time”. 

Hij stond als programma-samensteller geëngageerd achter injecties van het Gentse volkse culturele erfgoed op de Omroep met o.a. de wekelijkse radiopraatjes De Peperbus van Romain Deconinck; de Gentse Feesten-voorprogramma’s van Freek Neirynck, waarin de volkstheater-, revue-, cabaret- en volksmuziekgezelschappen of -solisten een (meestal nieuw geschreven) act of liedje uit hun Gentse Feestenprogramma live kwamen inzingen in Studio 3 aan de Martelaarslaan, en het streektaalprogramma met telkens een nieuw liedje van Walter De Buck “De sijssepanne” *, een productie van journalist Fred Braeckman (met De Buck, Walter Ertvelt en Neirynck).

Bronnen: Rudy Gybels en Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.