Het zal morgen al vijf jaar geleden zijn dat Ian McLagan, de keyboardspeler eerst van The Small Faces (op bovenstaande foto is hij de tweede van links), daarna van The Faces tout court, aan een beroerte is gestorven in Austin (Texas). Hij stond net op het punt om te gaan toeren met Nick Lowe.

MI0001867332Ian McLagan voegde zich pas eind 1965 bij de Small Faces, die eerder dat jaar waren gelanceerd als antwoord op die andere Londense modband The Who. De Small Faces hadden zich met het nummer Whatcha Gonna Do About It voor het eerst in de hitlijsten gespeeld. Toetsenman Jimmy Winston paste echter niet in de stijl die het management voor de band had uitgedacht en McLagan werd zijn plaatsvervanger bij de band die verder bestond uit zanger Steve Marriott, bassist Ronnie Lane en drummer Kenny Jones. In 1969 vertrok Marriott om Humble Pie te formeren. Ronnie Wood werd als vervanger aangetrokken en diens vriend Rod Stewart kwam mee om de rol van zanger op zich te nemen. De groep besloot dan maar de “small” te laten vallen. In augustus 1974 waren The Faces ook op Jazz Bilzen, maar ik heb ze toen niet gezien en volgens Ian McLagan in Humo van 31 maart 2009 moet ik daar ook niet echt spijt van hebben: “Ik vrees dat we daar niet zo’n beste beurt hebben gemaakt. We hadden allemaal veel te veel zitten hijsen, dus ‘t was voor een groot deel onze eigen schuld.”
Na het uiteenvallen van The Faces in 1976 verhuisde McLagan naar Austin, Texas, om daar zijn eigen Bump Band te stichten. In 1978 trouwde hij er met Kim, de ex-echtgenote van The Who-drummer Keith Moon. Het huwelijk hield stand tot zij in 2006 bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Ian McLagan schreef toen een autobiografie die de moeite waard is om lezen. Buiten de genoemde groepen heeft hij als sessiemuzikant immers meegewerkt aan albums en optredens van uiteenlopende artiesten als Jackson Browne, Joe Cocker, Bob Dylan (ik hoorde Ian samen met hem aan het werk in Schaarbeek in 1984), Melissa Etheridge, Bonnie Raitt en Bruce Springsteen. Hij maakte ook enkele platen onder eigen naam, onder meer samen met Keith Richards, gitarist van The Rolling Stones.
Eind 2007 nam Penny Lancaster deel aan “Strictly come dancing” op de BBC en onder de aanwezigen in de zaal zat echtgenoot Rod Stewart… met een blauw oog. Hoe Rod aan dat blauw oog was geraakt, bleef een goed bewaard geheim, maar misschien was het wel een gevolg van de repetities voor een reünie van The Faces (met Rod’s bandleader Conrad Korsch op bas, ter vervanging van de overleden Ronnie Lane), alhoewel Ian McLagan in Humo van 31 maart 2009 vertelt dat het drankgebruik wel meeviel omdat Ron Wood voor de zoveelste keer probeerde ervan af te raken… Toen wist McLagan trouwens ook te melden dat alles in een andere toonaard diende te worden ingestudeerd omdat Rod niet meer zo hoog kon zingen. Het was overigens niet allemaal rozengeur en maneschijn op die reünie. McLagan had immers vier jaar gewerkt aan het samenstellen van een verzamelbox (“Five guys walk into a bar”) en op die repetities bleek dat geen enkele van de andere Faces ook maar de moeite had gedaan ze eens te bekijken, laat staan te beluisteren!

Een gedachte over “Ian McLagan (1945-2014)

  1. Je vergeet een belangrijk stuk uit het leven van Ian. Nl dat hij al vele jaren regelmatig de Stones bijstaat in hun toeringband. In zijn bio kun je o.a. lezen hoe Jagger met hem onderhandelt tijdens een partijtje pool. Zijn recentste soloplaten maakte hij met zijn eigen Bump band.
    Op FB was er in de groep Music For Ever behoorlijk veel aandacht aan dit overlijden, dat slechts enkele dagen verschilt met het heengaan van Bobby Keys, die andere “backing” Stone.
    Ik zag hem ooit in Gent aan het werk als begeleider van Rod himself. Het fameuze optreden in Flanexpo, waarbij lang voor Clouseau het podium in het midden van de zaal stond opgesteld. Niemand zag hen opkomen, want iedereen had de blik op de Schotse doedelzakspelers achter in de zaal.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.