17 miel severeynsMorgen zal het al veertig jaar geleden zijn dat de Antwerpse baanrenner Miel Severeyns, de trouwe ploegmaat van Rik Van Steenbergen, is overleden. Kort daarvoor had ik hem toevallig nog aan de telefoon (ik weet zelfs al niet meer waarvoor) en zijn dood op amper 48-jarige leeftijd trof mij dan ook als een vuistslag in de onderbuik…

25 miel severeynsSevereyns was professioneel wielrenner van 1953 tot 1971. Hij was vooral succesvol als zesdaagse wielrenner. Hij heeft in totaal 25 overwinningen in zesdaagsen op zijn naam staan en nam hiermee in 2014 de 19e plaats in op de ranglijst aller tijden. Van deze 25 overwinningen heeft hij er 19 samen met Rik Van Steenbergen behaald. Als baanrenner behaalde hij tevens in vier achtereenvolgende jaren (1958-1961) het Europees Kampioenschap koppelkoers (foto 2), weer samen met Rik Van Steenbergen.
02 miel severeynsNa verloop van tijd ruilde Rik Van Steenbergen hem in voor zijn schoonzoon (de schoonzoon van Van Steenbergen, bedoel ik), de Deen Palle Lykke. Daarom is het des te opmerkelijker dat hij in 1964 en 1966 de Zesdaagse van Montréal heeft gewonnen aan de zijde van Palle Lykke. (Tussendoor heeft hij in 1965 trouwens ook nog de Zesdaagsen van Toronto en Québec gewonnen, opnieuw met Rik Van Steenbergen. De scheiding betekende dus geen echte breuk in hun vriendschap.)
Naast de baan was hij (vooral in zijn beginperiode) ook actief op de weg. Zijn belangrijkste overwinning was de GP Briek Schotte in 1957.

Een gedachte over “Miel Severeyns (1931-1979)

  1. Heb jij ook een idee hoe het nu met zijn dochters gaat? Begin jaren ‘80 werkte ik een paar jaar samen met Ingrid, de oudste. Toffe, en vriendelijke dame. toen onze werksituatie veranderde bleven we nog even in contact maar zoals vaak…stilaan verwaterde ook dit. Zij vertelde over haar bekende vader. Groetjes, Frieda.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.