De Ierse ex-wielrenner Stephen Roche (foto YouTube) viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

Roche werd prof in 1980 en brak een jaar later door met de eindzege in Parijs-Nice. De volgende jaren bewees hij steeds meer een goed ronderenner te zijn: hij won de Ronde van Romandië in 1983 en 1984 en werd het jaar erop vierde in de Ronde van Frankrijk.

Het seizoen 1986 ging grotendeels verloren door een valpartij, maar het jaar erop kwam Roche sterker terug dan ooit. Hij won de Ronde van Italië na een spannende strijd met zijn ploegmaat Roberto Visentini en, met de afwezigheid van de winnaars van de twee jaar ervoor, was hij ook in de Ronde van Frankrijk groot favoriet. Hij wist deze favorietenrol waar te maken, al moest hij tot op het laatst afrekenen met Jean-François Bernard en Pedro Delgado. Datzelfde jaar werd Roche ook wereldkampioen wielrennen op de weg. Het laatste in combinatie met het winnen van de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië, leverde hem de prestigieuze Triple Crown op, iets wat eerder enkel door Eddy Merckx werd gerealiseerd.

Het niveau van het seizoen 1987 zou Roche nooit meer bereiken. Hij won nog wel de Ronde van het Baskenland en de Vierdaagse van Duinkerke en in 1992 nog een etappe in de Tour. In 1993 nam hij afscheid van de wielersport. Tegenwoordig organiseert hij fietstrainingskampen op Majorca, is eigenaar van een hotel en is betrokken bij de organisatie van de Ronde van Frankrijk, aldus Wikipedia, al heb ik mijn vraagtekens bij deze laatste bewering. Het laatste wat ik van hem heb gehoord (dat was dus in 2019) was zowaar dat hij “vermist” zou zijn, d.w.z. niemand wist waar hij uithing, ook zijn fietsende zoon Nicolas niet. In 2020 kwam hij weer boven water. Wat was er gebeurd? Dat organiseren van fietskampen (en ook wel een gokspel voor wielrennen) liep niet zoals het zou moeten en Roche zit met een schuldenberg van 600.000 euro. Toch was hij niet op de vlucht, zo verklaarde hij in een interview met msn-sport, want hij maakt zich sterk zijn schulden te kunnen inlossen door de verkoop van zijn Franse eigendommen. De organisatie van de fietskampen zelf is nu overgenomen door zijn Duitse wielervriend Guido Eickelbeck.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.