De Vlaamse actrice Ann Tuts, vooral bekend als Doortje uit “F.C.De Kampioenen”, viert vandaag haar 55ste verjaardag (foto YouTube).

Normaal gezien tracht ik op mijn leeftijd iedereen te vriend te houden. Ik ben dus normaal gezien helemaal geen zeurpiet. Men vereenzelvigt zeurderigheid meestal met ouder worden – grumpy old man – maar bij mij is het precies omgekeerd: in mijn jeugd was ik wél zeurderig, want politiek correct, maar nu probeer ik dus integendeel in alles het beste te zien. Maar hier kan ik er niet onderuit: ik moet het toegeven dat Anneke Tuts voor mij één van de grootste ontgoochelingen is wat acteren betreft.

Ik heb haar namelijk leren kennen toen ze pas afgestudeerd was aan de Studio Herman Teirlinck en meteen de rol van Julia kreeg aangeboden in de legendarische KVS-productie van Romeo en Julia in een regie van Dirk Tanghe (1988). In deze productie zat nog heel wat aanstormend talent: Donald Madder (Romeo), Walter Michiels (Mercutio) en Michael Pas (Tybalt). Michiels was op dat moment trouwens haar partner.

Niet lang daarna kregen beiden een rol aangeboden in de nieuwe BRT-sitcom “F.C.De Kampioenen”. Walter werd Pico en Anneke werd Doortje. Voor Walter Michiels werd het het begin van de totale neergang, maar in feite kan men van Anneke hetzelfde beweren, al is hààr verhaal op het eerste gezicht een succes-story.

Let op: ik huil niet mee met de wolven in het bos die neerkijken op de serie. Akkoord, het is niet geworden wat de oorspronkelijke bedenkers Willy Van Poucke en Peter Cnop oorspronkelijk hadden bedoeld, maar als ontspanningsprogramma kan het er toch best mee door (*). Af en toe kijk ik zelfs nog eens naar één van de herhalingen (niet naar de originele uitzendingen, moet ik toegeven).  

Kortom dat Doortje voor Anneke ongeveer de enige rol is die ik na die gedenkwaardige “Romeo & Julia” kan bedenken, is toch teleurstellend. Akkoord, in 2015 was ze te zien in de tragikomische serie Bevergem op Canvas en voor die rol won ze de Vlaamse Televisie Ster voor beste actrice in 2016, maar ikzelf heb bij deze serie reeds na één aflevering afgehaakt. (Was ze te zien in die eerste aflevering? Ik kan het me alleszins niet herinneren.) Ze vertolkte ook een hoofdrol in de tragikomische fictiereeks Amateurs, die in 2014 op VTM werd uitgezonden en die ik wél kon appreciëren, maar hààr aandeel hierin kan ik me vijf jaar later niet meer herinneren (**). Vanaf najaar 2017 maakt Tuts ook deel uit van de hoofdcast van de musical ’40-’45, maar trouwe lezers weten wat ik over musicals denk, vooral dan nog over wat men “spektakelmusicals” pleegt te noemen.

Na haar breuk met Walter Michiels, trouwde Ann met de Brit Mark Smith, die ze in Zanzibar had leren kennen en met wie ze twee dochters kreeg. Het koppel scheidde in 2018. Sinds de zomer van 2017 is ze immers samen met ex-Sultan Sushi ceo en media-expert Johan Tuyaerts (hiervoor heb ik Wikipedia nodig, want ik begrijp niet eens wat ik hier neerschrijf).

(*) Nog een guilty pleasure: ik draai tamelijk vaak de elpee van The Championettes moet ik zeggen. En dat is heel wat anders dan de muziek rond haar zeventiende, toen ze een tijdje achtergrondzangeres voor de postpunkband Red Zebra is geweest.

(**) Ook niet dat ze daarin blijkbaar naakt ging, want de betreffende scène wordt op de website “De beste Vlaamse naaktscènes van 2014” zelfs als beste van het jaar uitgeroepen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.