Vader Jos en zoon Geert D’hollander zijn als beiaardiers de “hoogst gezeten” stadsambtenaren van Gent (foto Nicholas Maeterlinck)

Geert D’hollander was in opvolging van zijn vader Jos D’hollander stadsbeiaardier van Gent. Hij studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen en aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1982, met grote onderscheiding, zijn diploma behaalde. Hij was laureaat van enkele tientallen internationale beiaard- en/of compositiewedstrijden, o. a. de “Koningin Fabiolawedstrijd”, de “Grand Prix Européen de Composition Chorale” in Tours en in 2003 won hij de compositieprijs “Jef Denyn”. In 1997 volgde hij Ronald Barnes op als universiteitsbeiaardier aan de “University of California at Berkeley”, waar hij tot 1999 dagelijks de beiaard bespeelde, en beiaardgeschiedenis & beiaardspel doceerde. In 1999 werd hij stadsbeiaardier van Antwerpen, maar bespeelde ook het klokkenspel van Gent, Lier en Sint-Niklaas en werd hij leraar compositie aan de  Koninklijke Beiaardschool. Samen met zijn echtgenote Liesbeth Janssens speelde hij als “Hemony Duo” vierhandige beiaard. Ze toerden internationaal in onder meer de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Noorwegen. In 2006 werd hij docent beiaardspel aan de “Roosevelt Academy” in Middelburg (Nl) en aan de Nederlandse Beiaardschool Amersfoort. In 2008 kreeg hij de “Berkeley Medal” toegekend, de hoogste onderscheiding uitgereikt door de Universiteit van Berkeley, voor “Distinguished Service to the Carillon”. De laatste jaren legt Geert D’hollander zich meer en meer toe op beiaardcompositie.

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.