Angelino Soler wordt tachtig…

42 angelino solerDe Spaanse wielrenner Angelino Soler viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. Hij was destijds één van mijn jeugdidolen.

Waarop dit gebaseerd was, is me nu niet meer zo duidelijk. Het had alleszins iets te maken met het feit dat hij jarenlang in één adem werd genoemd met Antonio Suarez. Van Suarez had ik twee prentjes. In de reeks uit 1959 stond hij helaas gewoon afgebeeld in een wit hemd (*), maar in de reeks uit 1961 droeg hij de Faema-trui van Rik Van Looy en dat zal zeker wel bijgedragen hebben tot mijn fascinatie, met daarbovenop dan de mysterieuze zuiderse blik waarmee hij in de camera keek. Maar dat verklaart uiteindelijk alleen maar waarom ik zo door Suarez was gefascineerd, Soler kwam in beide reeksen immers niet voor, ook al reed hij toen eveneens voor Faema. Het heeft dan geduurd tot die reeks die verkrijgbaar was bij chocoladekoeken (het merk ontgaat me eventjes). Daar was wél een foto bij van Angelino Soler, maar dan in de bekende blokjestrui van Peugeot, die me ook wel aansprak (ik heb me vele jaren later zelf nog zo’n trui aangeschaft, aan een Faema-trui ben ik helaas nooit geraakt). Toch is dat niet de foto die hierbij is afgebeeld, ik vind deze (uit Miroir du Cyclisme) immers veel mooier.
22 Angelino SolerEn natuurlijk had het ook met prestaties te maken. Soler won immers op slechts 21-jarige leeftijd de Ronde van Spanje, waarmee hij tot op heden de jongste Vuelta-winnaar aller tijden is. Dat was in 1961, het jaar dat hij zowel voor Faema als voor Kas heeft gereden. Als iemand me dus kan zeggen, voor welke ploeg hij reed toen hij die zege behaalde, graag!
Angelino Soler zou nog tweemaal hoog eindigen in de Vuelta, namelijk in 1966 toen hij negende werd en een jaar later werd hij nog elfde. Dat laatste jaar reed hij voor Licor Karpy (foto 2). Zijn beste uitslag in de Ronde van Frankrijk was zesde in 1963, het jaar dat hij voor Faema-Flandria reed – maar dat was dan wel tégen Van Looy, die dat jaar na de breuk met Lomme Driessens met GBC-Libertas was scheep gegaan. In de Ronde van Italië was zijn beste resultaat “slechts” een twaalfde plaats in 1962, maar daar staat dan tegenover dat hij dat jaar niet minder dan drie ritoverwinningen op zijn naam heeft geschreven, wat hem de eindzege in het puntenklassement opleverde. (**)

Ronny De Schepper

(*) Dat witte hemd maakte blijkbaar deel uit van de “casual” uitrusting van Faema. Ik refereer daarbij aan de prentjes van José Gomez del Moral en Juan Campillo (bij Campillo staat zelfs Faema – nee, niet op de kraag, zoals bij Jean-Marie Pfaff, maar op zijn borstzakje).
(**) Even dacht ik dat dit de enige aanduiding was die ergens in de buurt komt van wat op Wikipedia over hem geschreven staat: “Soler, bijgenaamd de gek, werd vanwege zijn grote explosiviteit en (gebrek aan? RDS) tactisch inzicht beschouwd als de opvolger van de Spaanse sprinter Miguel Poblet“, maar wat blijkt? Het is een vergissing: het moet het bergklassement zijn. Ikzelf heb hem inderdaad nooit als sprinter gekend, maar wel als een klimmer voor het middengebergte. Net als Antonio Suarez trouwens…

12 gedachtes over “Angelino Soler wordt tachtig…

  1. Wat dat Victoria-prentje betreft heb je gelijk, Jan, maar “insiders” wisten wel dat dit een Peugeot-truitje was, nietwaar?
   En wat de Vuelta betreft dacht ik ook wel dat het voor Faema was, maar ik vond het feit dat zijn tweede ploeg Kas was zo vreemd (meestal was dat voor Zwitserse ploegen als Feru of Condor of soms zelfs voor Duitse of Nederlandse ploegen zoals Torpedo of Vredestein en dan telkens om de Ronde van dat land te rijden), daarom vraag ik me af wanneer hij dan wel voor Kas heeft gereden?

   Like

   1. Ronny, wanneer hij voor KAS reed weet ik ook niet direct. Ik zal dit weekend eens kijken in mijn Spaanse boeken. Jammer genoeg heb ik in mijn database niet altijd de bronnen van mijn gegevens genoteerd.

    Geliked door 1 persoon

 1. Hij reed in 1961 dus niet voor KAS. Hij was onafhankelijke bij Faema tot augustus en werd er toen prof. Hij reed Madrid-Barcelona coor Catigene en de Tour de Levant voor Ferrys

  Geliked door 1 persoon

 2. Volgens de Wielersite won hij de Vuelta in 1961 wel degelijk rijdende voor de Spaanse ploeg KAS – Royal Asport . Soler was aldaar in 1961 ploegmaat van o.a. Francisco Gabica , José Segu en de Luxemburger Roger Thull .

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zal de laatste keer niet zijn dat de Wielersite fout is.
   Deelnemers en rugnummers Vuelta 1961:
   KAS-ROYAL ASPORT
   61 KARMANY Antonio (Esp)
   62 SEGU José (Esp)
   63 AZPURU Benigno (Esp)
   64 QUEHEILLE Marcel (Fra)
   65 MARTIN PINERA Manuel (Esp)
   66 GABICA Francisco (Esp)
   67 CAMPILLO Juan (Esp)
   68 VELEZ Eusebio (Esp)
   69 HERNANDEZ Rogelio (Esp)
   70 JIMENEZ QUILEZ Antonio (Esp)

   FAEMA
   81 GALDEANO Jesus (Esp)
   82 GOMEZ DEL MORAL Antonio (Esp)
   83 GOMEZ DEL MORAL José (Esp)
   84 HERRERO BERRENDERO José (Esp)
   85 MAS Gabriel (Esp)
   86 MORENO Francisco (Esp)
   87 ROSA Salvador (Esp)
   88 SOLER Angelino (Esp)
   89 SUAREZ Antonio (Esp)
   90 BOTELLA Salvador (Esp)

   Oordeel zelf.

   Jan

   Geliked door 1 persoon

   1. Dank voor de correctie en Uw bijkomende informatie m.b.t.de Wielersite . Alhoewel in 1961 FAEMA geregitreerd stond als Belgische ploeg kwam zij dat jaar inderdaad met een volledig Spaans team van 10 renners aan de start .

    Geliked door 1 persoon

   2. Het FAEMA-verhaal is nogal complex. En zonder hier in detail verder op in te gaan kan gesteld worden dat in 1961 FAEMA eigenlijk twee teams op de been bracht. Een Belgisch en een Spaans. Ik denk zelfs niet dat er ooit een ploeg aan de start stond met Belgen EN Spanjaarden.
    In andere jaren had je dan nog soms een derde team met Charly Gaul en zijn Luxemburgers aangevuld met nog een paar Italianen. Maar dat is dan weer een ander verhaal en ik verwijs daarbij naar mijn boek, dat ik schreef samen met Patrick Feyaerts (Rik Van Looy De Val van een (Wieler)Keizer Anni Horribiles 1963 & 1964). Daarin staan meer details.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.