Roméo et Juliette is a symphonie dramatique, a large-scale choral symphony by French composer Hector Berlioz, which was first performed on 24 November 1839. Hugh Macdonald describes the “Queen Mab” scherzo as “Berlioz’s supreme exercise in light orchestral texture, a brilliant, gossamer fabric, prestissimo and pianissimo almost without pause… The pace and fascination of the movement are irresistible; it is some of the most ethereally brilliant music ever penned.” (Illustration by Arthur Rackham, 1906)

Queen Mab is a fairy referred to in William Shakespeare’s play Romeo and Juliet, where “she is the fairies’ midwife”. Later she appears in other poetry and literature, and in various guises in drama and cinema. In the play, her activity is described in a famous speech by Mercutio written originally in prose and often adapted into iambic pentameter, in which she is described as a miniature creature who performs midnight pranks upon sleepers. Being driven by a team of atomies, she rides her chariot over their noses and “delivers the fancies of sleeping men”. She is also described as a midwife to help sleepers “give birth” to their dreams.

The song by the British rock band Queen “The Fairy Feller’s Master-Stroke”, based on a painting by Richard Dadd and included in the album Queen II, mentions Queen Mab. Queen II is the second studio album by the British rock band Queen. It was released on 8 March 1974. Described as “arguably the heaviest Queen album”Queen II marked the end of the first phase of the band’s career. The album combines a heavy rock sound with art rock and progressive rock elements.

Queen II is not a concept album but a collection of songs with a loose theme running throughout.[8] The two sides of the original LP were labelled “Side White” and “Side Black” (instead of the conventional sides “A” and “B”), with corresponding photos of the band dressed in white or in black on either side of the record’s label face. The white side has songs with a more emotional theme and the black side is almost entirely about fantasy, often with quite dark themes. “The Fairy Feller’s Master-Stroke” is of course part of the black side. Mick Rock’s cover photograph was frequently re-used by the band throughout its career, including the music videos for the song “Bohemian Rhapsody” (1975).

Vragen over de Queen Mab-monoloog van Mercutio

– Vrouw Mab heeft iets te maken met onze “nachtmerrie” (en “van de mare bereden zijn”). Kun je dit aanhalen uit de monoloog van Mercutio?
– De Poolse marxistische criticus Jan Kott gaat ervan uit dat er in Shakespeares stukken heel wat maatschappijkritiek te vinden is, als men maar heel goed luistert. Openlijk kon Shakespeare immers moeilijk kritiek uitbrengen daar zijn stukken dikwijls aan het hof werden gespeeld en zijn troep door de adel werd gepatroneerd. Kun je hiervan voorbeelden (bewijzen?) vinden in de tekst?
– De gewone man in de straat in Engeland is erg met Shakespeare vertrouwd (denk aan mijn hippie-vrienden in Hastings!). Vergelijk dit even met Vondel bij ons! Dat komt dan vooral door de obscene grappen die verscholen zitten in zijn stukken. Kun je daarvan voorbeelden vinden?
– Waarom zal Julia bij het minnespel zowel winnen als verliezen?
– Hoe drukt Julia uit dat in haar ogen haar minnaar stralender is dan de zon?
– Waarom past de nacht het meest bij verliefden volgens Julia?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.