In Lier is Gaston Durnez, literair auteur, dichter, cursiefjesschrijver en journalist, overleden op 91-jarige leeftijd. Van de grote reeks publicaties die hij verzorgde, zijn onder meer de titels “Felix Timmermans. Een biografie” (2000), “Vroeger waren wij veel jonger” (jeugdherinneringen, 2008) en “De bolhoed van mijn vader” (2015) bekend. Gaston Durnez is ook belangrijk als initiatiefnemer en redacteur van de “Encyclopedie van de Vlaamse Beweging”.

Aldus Ludwig De Wolf van Belga op de website van vrtnws. Zelf heb ik daar weinig aan toe te voegen, want ik hem de man b.v. nooit ontmoet. Hij heeft wel ooit in De Standaard een recensie geschreven van het boekje over Louis Paul Boon dat wij naar aanleiding van de tentoonstelling van diens “Karboontjes” in Temse hebben uitgegeven onder de titel “Boon moest niet naar het vagevuur”. En ook de enige andere tekst die over hem handelt op mijn blog heeft met Temse te maken.

Op het gezellig samenzijn na de gemeenteraad van Temse van eind januari 2016 heeft Annemie Muyshondt namelijk het gedicht ‘De Vloot’ (‘’Er woonde eens te Temse een Turkse kat…’) van Gaston Durnez gedeclameerd.

Er woonde eens te Temse,
een witte Turkse kat,
die daar bij brave mensen,
haar kost en inwoon had.
Zij werkte op de werven
en moest er elke boot,
die pas voltooid was, verven
naar keus in geel of rood.
Een borstel was niet nodig,
zij nam daarvoor haar staart
waarvan de bazen zeiden,
hij is de beste waard.
Blij hing zij daar te strijken,
bevestigd aan een koord,
wijl Temse stond te kijken
bang aan de Scheldeboord.
Men zei, zij zal wel vallen,
en ijsde bij ‘t idee.
Maar poesje liet ze brallen
het werk viel immers mee.
zij verfde en zij verfde,
zo echte schilders doen,
en ging met roem beladen,
tenslotte met pensioen.
Zo heeft men nu te Temse,
‘t is enig op dees aard,
een ganse vloot van schepen
geverfd met een kattenstaart.

Burgemeester Luc De Ryck heeft daarop Gaston Durnez (intussen 87 jaar jong) gecontacteerd en gevraagd of ‘Temse’ hier een bewuste keuze was. Per kerende heeft hij als volgt geantwoord:

Wat het “gedicht” over De Vloot van Temse betreft… Het dateert uit de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw.  Mijn jolige jongensjaren, noem ik die. In die tijd schreef ik, onder de invloed van de grote Nederlandse nonsenspoëet Daan van der Vat, gekke versjes voor krant en radiokabaret (BRT). Het was de tijd waarin jonge acteurs als Jef Burm en Paula Semers debuteerden… De versjes leken soms, of waren het ook, parodieën op serieuze dieren- of andere gedichten, maar het kwam er toch vooral op aan, te rijmen en koldereske situaties te  vinden, gewoon om het plezier van met woorden om te gaan. Niemendalletjes die soms toch “iets meer” hadden. Is dat het geval in “De Vloot” ?… Ik hou het op een rijmgrap. Een andere bedoeling was er niet. Temse had in die tijd nog een “vloot” en dat is dan de enige zinspeling die klopt. Dat de kat Turks is, kan dus ook niet zinspelen op de huidige immigratie; er waren toen bij mijn weten in de hele Scheldestreek geen Turken. Overigens heb ik in die tijd ook wel eens geschreven over een internationale krant die “The New York Temse” heette…

Een gedachte over “Gaston Durnez (1928-2019)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.