Eén van de absolute eigenheden van Temses maatschappelijk weefsel betreft het verenigingsleven. De gemeente (met 29.200 inwoners) telt alles bij elkaar 250 verenigingen. Daaronder bevinden zich heel wat disciplines die men zelfs niet in grotere steden en gemeenten aantreft, zoals hockey, korfbal, krachtbal, tennis, badminton, paardrijden, gewichtheffen, handbal, judo, karabijnschieten, baseball… In dit rijtje neemt de Vogelkundige Kring De Sneeuwgors een plaats apart in.

Vijf jaar geleden organiseerde zij naar jaarlijkse gewoonte een tentoonstelling in De Leeuwerck (Gasthuisstraat). De expo, die niet minder dan 1.100 vogels omvatte, was dat jaar bovendien het provinciaal kampioenschap. De jaarlijkse expo vormt één van de visitekaartjes van de kring en illustreert haar sterkte en dynamiek.

De Sneeuwgors ging van start in 1958. Op vraag van Michel Dilny (uitbater café De Reisduif) en Cyriel Van Hoyweghen organiseerde Aloïs Van Raemdonck een infovergadering, die uitmondde in de oprichting, mede na voorbereidend werk van Albert De Decker, secretaris van De Specht in Bornem, en nationaal penningmeester Remi Ceuleers. Philibert De Smet had datzelfde jaar een sneeuwgors (zangvogel) gevangen – en dat werd meteen de naam van de kring.
Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Alfons Heirbaut, secretaris Aloïs Van Raemdonck, penningmeester Bernard Joos, leden: Cyriel Van Hoyweghen, Alfons D’Hondt, Felix Andries, Georges Peersman, Paul De Smet, Jean Van Brussel en lokaalhouder Michel Dilny. Jean Van Brussel werd in 1959 penningmeester, in 1960 ook secretaris. Dertig jaar lang was hij de draaischijf van de vereniging.
1964 bood een uitzonderlijk hoogtepunt met de organisatie van het Belgisch kampioenschap in de feestzaal gemeentehuis. De Sneeuwgors mocht toen bovendien een eigen lid als nationaal laureaat kronen: Baziel Vercauteren met z’n halsbandparkiet.
Rond 1975 telde de kring 100 leden. Op haar hoogtepunt waren het er bijna 200.
In 1990 werd Alfons Heirbaut in de voorzittersstoel opgevolgd door Raoul De Ryck, die dus volgend jaar aan zijn zilveren jubileum toe is.
In haar 56-jarige geschiedenis kende de club 6 wereldkampioenen: Philibert De Smet, Albert De Smet, Etienne De Breucker, Herman Cools (Stekene), Franky Huyghe en Bart De Groep. Daarnaast werden verscheidene leden bekroond met Europese, nationale en provinciale kampioenstitels.
De voornaamste activiteiten van de kring betreffen de jaarlijkse expo, voordrachten en uitstappen.
De secretarissen waren Aloïs Van Raemdonck, Jean Van Brussel, Louis Waumans, Eddy Van Den Eede en Frank Heirbaut. De club kende 3 lokalen: De Reisduif, Oud Temse en De Sportvrienden.
Anno 2014 bestaat het bestuur uit voorzitter Raoul De Ryck, secretaris Frank Heirbaut, penningmeester Wilfried Pauwels (lid sinds 1960), bestuursleden: Albert De Ryck (lid sinds 1962) en Walter Cuyt. De kring telt 71 leden.
Op de foto van Erik Westerlinck herkent men het bestuur van De Sneeuwgors o.l.v. voorzitter Raoul De Ryck met de burgemeester en provinciaal voorzitter Freddy Van Affelterre.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.