Vijf jaar geleden kreeg ik van Jean-Pierre Verstraete het volgend bericht: “Vandaag vernam ik via de krant het overlijden van een ex-collega uit de muziekwereld, namelijk Frans Van Ackere uit Waregem, de bassist waarmee ik altijd goed overeen kwam. Wij speelden te samen in een paar bandjes maar vooral het langst bij Ricky and The Lords (op de foto staat Frans tweede van rechts en Jean-Pierre tweede van links). Frans is me altijd als een zeer bekwaam muzikant en toffe gast bijgebleven en ik voelde dat het wederzijds was.”

Frans speelde ook mee op “Daar in die oude bar”, een Vlaamse bewerking van “Down by the riverside” uit 1968. De zanger is Ivan Joe (foto 2) met zijn groep The New Generations (foto 3), maar op het plaatje waren dat studiomuzikanten, met aan het orgel Roland Thyssen, aan de drums Freddy Rottier, de sologitaar is van Burt Blanca, terwijl er ook nog “een oude man” was die akoestische gitaar speelde, en Jean-Pierre Verstraete op de ritmegitaar. Aan de bas was er Frans Van Ackere en de producer was Albert Vanhoogten.
Jean-Pierre: “Vooral de tekst werd rap in elkaar geflanst. Het zat zo: een orkestje waar ik in 1965 toetrad had net zijn zanger-gitarist ontslagen en ik werd gevraagd om hem als gitarist te vervangen. Dat ik amper gitaar kon spelen speelde geen rol want ik had toen al een ferme gitaarversterker en dito echokamer en het orkestje had helemaal geen versterking. Die zanger-gitarist was Ivan Joe voluit Ivan Demeulemeester en had voordien al plaatjes opgenomen.
Toen ik in 1967 van het leger verlost was kwam Ivan er mij van te overtuigen om met hem een nieuw groepje te vormen (ik kon toen al wel beter gitaar spelen). En zo werd The New Generations geboren. Ivan, die enkele jaren ouder was, had zijn zinnen gezet op een woning om er een soort jongerenbar in te richten. De naam was rap gevonden (de oude bar) want wij hadden hem in een oude stijl ingericht, en het idee rijpte om als reclame een plaatje te maken. Dit hebben we dus gedaan met een in zeven haasten geschreven tekst. Het is opgenomen in de Deccastudio Brussel
.”
“De B-kant van het plaatje is Hebt u zich nooit afgevraagd (A little bitty tear) een soort protestsong met tekst van Ivan. In 2001 ben ik Ivan opnieuw tegen het lijf gelopen en hij wilde het plaatje met mij weer opnemen. Ik heb toen een nieuwe ruwe backing track gemaakt. Samen hebben we dan wat geoefend maar na een tijdje verdween Ivan terug zoals hij het in het verleden zo vaak deed. De foto’s zijn van 1968 ergens bij een optreden, de tweede van links ben ik en de derde van links is Ivan.
Ongeveer in diezelfde periode begeleidde Jean-Pierre ook zangeres Paula Jong b.v. op “Vergeef mij want ik deed je pijn”. Dit is de B-zijde van haar interpretatie van de hit van Liliane (toen nog niet Saint-Pierre) “We gotta stop”, maar hierop speelt Jean-Pierre niet mee. Op het podium werd Paula Jong begeleid door The Lords, bestaande uit (op de foto v.l.n.r.) drummer Jan Van Essche, gitarist Jean-Pierre Verstraete, zanger Ricky, bassist Frans Van Ackere en toetsenist Marnix Veys. Voor zover hij zich kan herinneren, speelde niemand van The Lords mee op de opname van “Vergeef mij”. Aan de drums zat wellicht opnieuw de alom tegenwoordige Freddy Rottier.”Ivan Joe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.