Ik stel vast de Duitse pistier Heinz Jacobi vijf jaar geleden is overleden. De man is op hoge leeftijd overleden, dus ik hoop dat het in peis en vree is gebeurd, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik als kind me destijds erg geërgerd heb aan het prentje dat ik hierbij afdruk.

Dat heeft alles te maken met zijn ploeg Victoria. De enige ploeg waarvoor hij ooit heeft gereden trouwens. De meningen lopen uiteen of het nu vanaf 1955 of pas vanaf 1958 was, maar in 1960 hield hij het alleszins voor bekeken.
Nu waren pisteploegen altijd al een probleem als men daar voor een wegwedstrijd een ploeg van zes man mee wilde vormen (alhoewel men, als alles had meegezeten, dat wel had kunnen doen), maar in het geval van Jacobi was er een bijkomend probleem.
Er was in die reeks namelijk slechts één andere renner van Victoria (Joachim Holz), maar… die droeg een heel andere trui (bruine kleur). Dus, zelfs een koppel vormen voor een zesdaagse was niet mogelijk! (Ik deed het soms wel noodgedwongen, maar precies daarom waren Jacobi en Holz een bron van ergernis.)
Nu, veel zesdagen heeft Jacobi niet gereden, hij was op de piste vooral actief als stayer (van 1956 tot en met 1959 was hij ononderbroken kampioen van Duitsland). Merkwaardiger vind ik dan ook dat hij in 1948 eveneens Duits kampioen is geworden, maar dan in de ploegentijdrit voor amateurs. Hij deed dit met RC Herpersdorf 1919 en zijn ploegmaten waren Gerhard Stubbe, Heinrich Rühl, Mathias Pfannenmüller, Hermann Pfannenmüller en Erwin Bartel. Voor de volledigheid: tweede werd RV Zugvogel Hannover met Waldemar Knoke, Rudi Theissen, Heinz Ludewig, Helmut Ahrens, Theodor Schuhmacher en een zekere Lier. Het brons tenslotte was voor RC Wiesbaden met Gilsdorf, Barth, Wim Grunewald, Valentin Petry, Franz Reitz en August Traudes.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Heinz Jacobi (1922-2014)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.