Het is vandaag vijf jaar geleden dat de Spaanse ex-wielrenner José Luis Viejo, enkele dagen na zijn 65ste verjaardag, is overleden…

De eerste keer dat ik de naam Viejo (“oude”) hoorde was toen hij nog heel jong was: namelijk in 1971 toen hij in Mendrisio derde werd in het wereldkampioenschap voor amateurs achter Régis Ovion en Freddy Maertens. Een jaar later won hij de Ronde van Polen en werd hij tweede in de Grote Prijs Wilhelm Tell (achter Dave Lloyd). Prof geworden eindigde hij tweede in de Ruta del Sol van 1974 (opnieuw achter Freddy Maertens), vierde in de Ronde van het Baskenland 1975 en tweede in de Ronde van Asturië en van de Levante (resp. achter Santiago Lazcano en Gonzalo Aja). Dat jaar won hij ook de 11de rit Montgènevre-Manosque in de Tour met 22 minuten en 50 seconden verschil op de 2de. Daarmee is hij nog steeds in de na-oorlogse Tourgeschiedenis de renner die de grootste voorsprong liet noteren na een etappe-zege. Daarna werd het op internationaal vlak wat minder, al bleef hij in eigen land nog tal van overwinningen binnen rijven.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.