Aangezien zijn carrière parallel liep met mijn verblijf op De Rode Vaan, heb ik over Bernard Hinault (foto Matthieu Riegler via Wikipedia) wel een tiental artikeltjes geschreven. Ter gelegenheid van zijn verjaardag zou ik die kunnen ordenen en samenvoegen, maar ik heb voor de gemakkelijkheidsoplossing gekozen, zijnde (uiteraard) weer… Wikipedia!

Hinault is ongetwijfeld een der sterkste en veelzijdigste renners uit de geschiedenis. Hij was de beste tijdrijder van zijn generatie en kon bergop en zelfs in de sprint de specialisten verslaan.

Zijn veelzijdigheid blijkt uit het aantal grote ronden én wielerklassiekers waarin hij zegevierde. Hinault was na Jacques Anquetil en Eddy Merckx de derde renner die de Ronde van Frankrijk vijfmaal wist te winnen. Deze prestatie werd nadien alleen nog geëvenaard door Miguel IndurainLance Armstrong wist in 2005 weliswaar voor de zevende maal de Tour de France op zijn naam te schrijven, maar in 2012 werden de tourzeges van Armstrong geschrapt na een dopingonderzoek. Hierdoor blijft het recordaantal tourzeges op vijf staan.

Daarnaast won Hinault driemaal de Ronde van Italië en tweemaal de Ronde van Spanje. Hinault is bovendien een van de weinige renners die de Rondes van Italië en Frankrijk in één seizoen won. Hij deed dat zelfs tweemaal, in 1982 en in 1985.

Evenzo prijkt zijn naam meerdere malen op de erelijst van de Waalse PijlLuik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Hinault had een uitgesproken hekel aan de kasseien van Parijs-Roubaix, maar ook in die prestigieuze koers zegevierde hij in 1981.

Hinault kwam op voor een rechtvaardige behandeling van de renners en legde bij conflicten met groot gezag de koers stil. Dan kwamen de mannen lopend over de finish of ze gingen later of helemaal niet van start. Hij werd daarvoor door zijn maten gerespecteerd, bewonderd en gevreesd.

Op 14 november 1986 beëindigde Hinault zijn sportieve loopbaan. Hinault maakte sinds jaren deel uit van het organisatiecomité van de Ronde van Frankrijk, maar is enkele jaren geleden met pensioen gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.