Enkele jaren geleden overleed Keith Emerson. Ik zei toen dat hij in de jaren zestig mijn favoriete orgelist was, maar ik voegde er meteen aan toe dat dit veel, zo niet àlles, te maken had met zijn spectaculaire manier van optreden. Vandaag wordt Booker T Jones 75 jaar en hij is in alles de tegenpool van Emerson, maar misschien precies dààrom is hij nu mijn favoriete orgelist als ik op de jaren zestig terugkijk (en vooral als ik ernaar luister)…
Inderdaad, tot op de dag van vandaag had ik geen idee hoe Booker T eruit zag. Akkoord, ik heb hem vaak op televisie “gezien” als hij met zijn MG’s Otis Redding en andere Stax-vedetten (zoals Sam & Dave) begeleidde, maar die begeleiders kwamen niet vaak in beeld en Booker T al helemaal niet, die verscholen zat achter zijn hammondorgel. Hij zat daar heel bescheiden, ging niet zoals Keith Emerson op zijn instrument staan springen, laat staan het met dolken en messen bewerken. Maar de sound die hij produceerde, was geweldig. Een warm geluid, waarin ik me helemaal kon onderdompelen. Niemand minder dan Gerard Mortier heeft eens gezegd dat in slaap vallen in de opera geen teken van onbegrip of afkeuring is, maar integendeel een behaaglijk wegdromen. Wel, in die betekenis kan ik ook op de muziek van Booker T “wegdriften”. En dan vooral op mijn lievelingselpee, waarop hij niet anders dan Beatle-nummers brengt, liefst in medley-vorm. Maar ook zijn versie van “Summertime” van George Gershwin vind ik bijvoorbeeld fantastisch. En de lange versie van “Time is tight” en… en… Ik zou wel kunnen blijven opsommen.
Booker T.Jones werd geboren in Memphis, Tennessee, en leerde al op jonge leeftijd verschillende instrumenten bespelen, waaronder de hobo, de saxofoon, de trombone en de piano. Hij speelde ook op het orgel in zijn kerk. Hij deed zijn eerste professionele optreden toen hij 16 was. Hij speelde toen de bariton-saxofoon op de single “Cause I Love You” van Rufus Thomas en Carla Thomas.
In 1962 vormde Jones de MGs met Steve Cropper (gitaar), Lee Steinberg (basgitaar) en Al Jackson Jr. op de drums. Donald Dunn kwam later (in 1964) in plaats van Steinberg, waardoor de groep uit twee zwarten en twee blanken bestond, een unicum in die tijd!
Een ander opvallend iets was dat Stax veel “zwarter” klonk dan de noordelijke concurrent Motown, alhoewel bij Motown de bezetting volledig zwart was, terwijl er bij Stax dus wel een stevige inbreng van blanken was.
De eerste en waarschijnlijk grootste hit Green Onions was een nummer dat “per ongeluk” tijdens een jamsessie is ontstaan. Jim Stewart van Stax Records nam het stiekem op en vond het een goed nummer. Jones werkte nog wat aan het nummer en de groep bracht het nummer via Stax Records uit.
In de jaren daarna studeerde Jones aan de universiteit van Indiana, speelde met zijn band en trad soms op als sessiemuzikant met andere acts van het Stax-platenlabel. Hij schreef ook een aantal liedjes voor andere artiesten zoals Eddie Floyds “I’ve Never Found a Girl (To Love Me Like You Do)”, Otis Reddings “I Love You More Than Words Can Say”, en samen met William Bell schreef hij Albert Kings “Born Under a Bad Sign.” Dit laatste nummer werd later erg populair door een coverversie van de band Cream.
In 1970 verhuisde Jones naar Californië en stopte met zijn sessiewerk voor Stax. Het album Melting Pot uit 1971 bleek het laatste album van Booker T. & the M.G.’s. Van dan af ontpopte Booker T zich vooral als producer, terwijl hij tot op de dag van vandaag nog altijd optreedt met de MG’s of met een eigen band.
In 2007 kreeg hij samen met andere Booker T. & the M.G.’s-leden een Grammy Lifetime Achievement Award voor hun bijdragen in de popmuziek.

Een gedachte over “Booker T.Jones wordt 75…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.