Ja, meisjes, Leonardo DiCaprio viert vandaag ook al zijn 45ste verjaardag. En daarbij heeft hij zich klaarblijkelijk eens goed laten gaan, want ik heb enkele foto’s in ontbloot bovenlijf gevonden, waarbij er van een “sixpack” niet veel sprake meer is. Integendeel, ze zien er eerder uit alsof Leonardo een heleboel sixpacks tot zich heeft genomen…

Zoals zijn naam al aangeeft, stamt hij af van Italiaanse immigranten, maar wat je niet zo onmiddellijk zou verwachten, dat is dat hij langs moederszijde van Duitse komaf is. En voor wie er nog zou aan twijfelen: de voornaam Leonardo is inderdaad een verwijzing naar Leonardo da Vinci. Volgens DiCaprio zelf werd hij zo genoemd omdat zijn moeder hem voor het eerst voelde bewegen tijdens haar zwangerschap toen zij een schilderij van de kunstenaar aanschouwde in museum Uffizi in Florence, Italië.
Hij groeide weliswaar op in Hollywood, maar dan wel in de achterbuurten. Toch begon hij al op jonge leeftijd acteerlessen te volgen. Hij debuteerde zoals iedere “normale” acteur in reclamespots en soaps. Zijn eerste noemenswaardige rollen waren in de televisieseries Parenthood en Growing Pains. Na enkele bijrollen in onbelangrijke films werd hij in 1993 gevraagd voor een rol in This Boy’s Life naast Robert De Niro . Deze bewerking van het boek van Tobias Wolff handelt over sociale toestanden op het platteland in de jaren vijftig, via de reis van een jongen met zijn pas gescheiden moeder (gespeeld door Ellen Barkin).
Daarna was er een rol als het zwakzinnige broertje van Johnny Depp in What’s Eating Gilbert Grape. Die laatste vertolking leverde DiCaprio zowel een Golden Globe- als een Oscarnominatie op in de categorie Best Supporting Actor.
Nadien was DiCaprio nog te zien aan de zijde van Sharon Stone, Gene Hackman en Russell Crowe in de western The Quick and the Dead (1995). Sharon Stone was so insistent that Leonardo DiCaprio appear in the film that she paid his salary personally. However, after the sex scene she declared: “It was about as sexy as kissing my arm.”
Daarna volgde de film The Basketball Diaries (1995). Toen in april 1999 twee jongeren in Littleton een ware slachting hielden onder hun medescholieren, waarbij er vijftien dodelijke slachtoffers vielen, werd de film “The Basketbal Diaries” uit de handel genomen, omdat deze wel het scenario leek te hebben geleverd voor de slachtpartij.
In 1995 kwam ook Total Eclipse uit waarin DiCaprio de rol van dichter Arthur Rimbaud vertolkte. DiCaprio heeft altijd gezegd dat de rol van Rimbaud voor elke acteur essentieel is om te spelen. In 1996 viel hij op met de cultfilm Romeo + Juliet van Baz Luhrmann. DiCaprio had zijn uiterste best gedaan om de rol van Romeo te bemachtigen in die film. Zo was hij op eigen kosten naar Australië gevlogen om Luhrmann te overtuigen.
Een jaar later verscheen hij in de big budget-film Titanic (1997) van regisseur James Cameron. Zijn personage, evenals de film, werd een monsterhit bij tienermeisjes. DiCaprio zelf werd gelanceerd als tieneridool, terwijl Titanic zelf aan de haal ging met elf Oscars. De impact van zijn personage bij het vrouwelijke publiek maakte van de toen 23-jarige acteur een superster.
Daarna beleefde DiCaprio echter een dieptepunt in zijn carrière. Hij werd niet langer beschouwd als een talentvolle acteur, maar als een tienerster die het succes enkel te danken had aan zijn uiterlijk. Dit leverde hem twee Razzie Award vermeldingen op: een ‘prijs’ voor slechtste filmduo (grapje: het is een dubbelrol) in The Man in the Iron Mask in 1998 en een nominatie voor slechtste acteur in The Beach in 2000. Voor zijn rol in The Beach had hij nochtans wel een salaris van $20 miljoen ontvangen, maar omdat de film flopte, werd hij box poison. The Beach is nochtans een duistere film die enkele zware thema’s behandelt, maar aangezien hij door de studio werd gepromoot als een soort van zomerse strandfilm met sekssymbool DiCaprio in de hoofdrol, viel-ie door de mand.
Een terugkeer naar de top kwam er in 2002. De succesvolle regisseur Martin Scorsese trok DiCaprio aan voor zijn nieuwste project Gangs of New York. De film was een kassucces en werd genomineerd voor tien Oscars, waarvan er uiteindelijk wel geen enkele gewonnen werd. Maar omdat de film het begin werd van verscheidene samenwerkingen met Scorsese, en omdat het in zekere zin ook de terugkeer van Scorsese zelf betekende na de minder succesvolle films Kundun (1997) en Bringing Out the Dead (1999), wordt Gangs of New York beschouwd als DiCaprio’s comeback. Bovendien kwam in hetzelfde jaar nog een succesvolle film uit met DiCaprio in de hoofdrol: Catch Me If You Can van regisseur Steven Spielberg, aan de zijde van Tom Hanks. Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig en gaat over Frank Abagnale jr., een van de meest gezocht misdadigers aller tijden. Volgens Humo zit de rol van de jonge, charismatische zwendelaar Abagnale voor DiCaprio als gegoten en slaat ook Steven Spielberg een luchtiger toon aan dan we van hem gewoon zijn. Vooral de muziek van de onvermijdelijke John Williams klinkt niet zo pompeus als gewoonlijk, maar swingend à la Henry Mancini. Deze film leverde DiCaprio opnieuw een nominatie bij de Golden Globes op.
Vanaf die tijd kiest DiCaprio zijn projecten beter uit. Samen met regisseur en producer Michael Mann werkte hij aan het scenario van The Aviator (2004). Mann ging oorspronkelijk het levensverhaal van Howard Hughes zelf verfilmen, maar schoof de regiestoel op aanraden van DiCaprio door naar Scorsese. DiCaprio’s vertolking van de excentrieke multimiljonair Howard Hughes leverde de acteur zijn eerste Golden Globe op.
In 2006 maakte DiCaprio deel uit van de ensemble cast voor The Departed van Martin Scorsese, maar hij werd vooral genomineerd voor zijn rol in de film Blood Diamond. Hij speelt hierin een Zuid-Afrikaanse diamantensmokkelaar. Daarna was DiCaprio te zien in Body of Lies (2008) van Ridley Scott. Die film speelt zich af tegen de achtergrond van de oorlog in Irak. Hierin werd DiCaprio ook opnieuw verenigd met Kate Winslet. De twee hoofdrolspelers uit Titanic kozen daarna samen voor Revolutionary Road als hun nieuwste project.
Het verhaal van Revolutionary Road is gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Yates en werd geregisseerd door Winslets echtgenoot Sam Mendes. Het verhaal, which was shot entirely in sequence, speelt zich af gedurende de jaren vijftig en concentreert zich op de huwelijksproblemen van een jong koppel. DiCaprio is opvallend onglamoureus als de verveelde dertiger die z’n weg zoekt in het (professionele) leven, maar het is duidelijk dat regisseur Sam Mendes veel meer aandacht had voor vrouwtje Kate Winslet, die de rol van gefrustreerde huisvrouw “who realized she’d never ride through Paris in a sports car with the warm wind in her hair” op een presenteerblaadje krijgt aangeboden (while directing the love scene between Leonardo DiCaprio and Kate Winslet, director Sam Mendes opted to watch the monitor from another room). Winslet speelt April, een vrouw die oorspronkelijk de ambitie had om actrice te worden. The play April acts in is Robert E. Sherwood’s “The Petrified Forrest,” written in 1935. In the play, the female lead, Gabby, dreams of leaving what she sees as a humdrum existence in the U.S. to move to France. Alhoewel de titel van de film gewoon verwijst naar de kleinburgerlijke straat waarin ze wonen, heeft het natuurlijk ook een diepere betekenis: het koppel is op een bepaald moment inderdààd van plan een “revolutionaire” beslissing te nemen…
In 2010 volgde de vierde samenwerking met Martin Scorsese. Shutter Island werd een complexe thriller die goede recensies kreeg. DiCaprio werd voor zijn vertolking in de film geprezen. Hij speelt een getraumatiseerde politiedetective die op onderzoek moet in een psychiatrische instelling. Dat m.a.w. “Shutter Island” een “verwarrende” film is, is een compliment, maar dat het tegelijk ook een “verwarde” film is, is dat uiteraard niet…
Later dat jaar speelde hij in Inception van Christopher Nolan. In november 2011 ging de biopic J.Edgar in première. DiCaprio werkte voor het eerst samen met filmregisseur Clint Eastwood en kroop voor het project in de huid van gewezen FBI-directeur J.Edgar Hoover. De acteerprestatie van DiCaprio werd door de meeste Amerikaanse filmcritici hoog ingeschat, maar de film zelf werd op gemengde kritieken onthaald. De acteur verlaagde daardoor uit eigen beweging zijn loon van $20 miljoen naar $2 miljoen.
Eind 2012 was DiCaprio te zien in de nieuwe film van filmregisseur Quentin Tarantino, getiteld Django Unchained, en in het voorjaar van 2013 in een nieuwe verfilming van Scott Fitzgerald’s The Great Gatsby door Baz Luhrmann. Leonardo DiCaprio wanted to play Jay Gatsby because he was drawn to “the idea of a man who came from absolutely nothing, who created himself solely from his own imagination. Gatsby’s one of those iconic characters because he can be interpreted in so many ways: a hopeless romantic, a completely obsessed wacko or a dangerous gangster, clinging to wealth.”
Later dat jaar speelde hij in The Wolf of Wall Street de rol van Jordan Belfort, een aan drugs, seks en geld verslaafde beurshandelaar. Het was zijn vijfde samenwerking met Scorsese. Leonardo DiCaprio was obsessed with playing Jordan Belfort since getting hold of the book back in 2007 and was paid $25 million for his role, a quarter of the film’s budget, making him the highest paid star of the year. Voor zijn vertolking ontving hij in januari 2014 zijn tweede Golden Globe.

In 2018 he was so eager to work with Quentin Tarantino again for “Once upon a time… in Hollywood” that to keep within the budget, Leonardo DiCaprio took a 25% pay cut from his usual $20 million salary. Quentin Tarantino described Leonardo DiCaprio and Brad Pitt as “the most exciting star dynamic duo since Robert Redford and Paul Newman.”
Op het vlak van zijn privéleven heeft DiCaprio achtereenvolgens een relatie gehad met Gisele Bündchen (2001-2005), Bar Refaeli (2005-2011), Erin Heatherton (2011-2012) en Toni Garrn (vanaf 2013).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.