29 Marc MaertensMarc Maertens (bovenstaande foto’s de Wielersite) is gedurende heel zijn profcarrière “de broer van Freddy Maertens” geweest en hij zal het dus wel vreselijk vinden, dat ik ook daarmee begin. Ik heb echter een reden en dat is de foto die hiernaast staat: Marc Maertens heeft namelijk nooit voor Flandria gereden, dus deze foto stelt mij al enkele jaren voor een raadsel. Tenzij… tenzij Marc gewoon een truitje van zijn oudere broer heeft aangetrokken natuurlijk.
Het jaar dat Marc zich “een eigen naam” heeft bij elkaar gefietst is 1985. Toen liet hij immers niet minder dan negen overwinningen optekenen. In 1986 voegde hij daar nog vijf bij, waaronder één in de Verenigde Staten, en in 1987 kwamen er nog twee bij. Hij deed hiermee veel beter dan zijn beroemde broer, die in 1985 enkel aan huis, in Gistel, kon winnen.
Marc Maertens reed in die jaren voor de TeVeBlad-ploeg van Polle De Baeremaeker en als deze wat minder “baren” had gemaakt en zich wat meer aan zijn woord gehouden, had ik hem wellicht in die hoedanigheid leren kennen. Aangezien de politieke directeur van De Rode Vaan, Jef Turf, immers bevriend was geworden met Jan Merckx, de grote geldschieter van TeVeBlad, in de aanloop van de oprichting van VTM (oorspronkelijk door een concern van eigenaars van dagbladen en tijdschriften), kreeg De Rode Vaan af en toe een reclameboodschap van TeVeBlad toegewezen als financiële steun. Omgekeerd vonden wij het dan ook gepast om even aandacht te besteden aan de wielerploeg van TeVeBlad. De afspraak was dat fotograaf Jo Clauwaert en ikzelf op een dag aan het Sint-Pietersstation door Paul De Baeremaeker zouden worden opgehaald, om dan vanuit zijn volgwagen een reportage te maken over het reilen en het zeilen in kermiswedstrijden. Jo en ik hebben daar uren staan wachten en zijn dan uiteindelijk maar onverrichterzake naar huis teruggekeerd. Op die manier hadden wij wel een onverwachte verlofdag gekregen, maar uiteraard waren wij liever op reportage getrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.