De merkwaardigste periode in Hollywood in mijn ogen is die rond de Tweede Wereldoorlog, toen de Sovjetunie een bondgenoot was in plaats van het Rijk van het Kwaad. Toch werden de oude gewaden niet onmiddellijk afgegooid. Een voorbeeld hiervan is de “komedie” Ninotchka, die vandaag tachtig jaar geleden in première ging.

Ninotchka is een film in een regie van Ernst Lubitsch. Het scenario is gebaseerd op een verhaal van de Hongaarse dramaturg Menyhért (Melchior) Lengyel, een vriend van Lubitsch. Het gaat over drie spionnen uit Rusland die naar Parijs worden gestuurd zogezegd om daar juwelen te verkopen. Echter, ze raken hier gewend aan het westerse leven. Daarom wordt nu ook Ninotchka naar Parijs gestuurd om de mannen weer op het rechte pad te brengen. Maar ook zij krijgt andere dingen aan het hoofd. De rol van Ninotchka werd vertolkt door de legendarische Greta Garbo en de film werd dan ook gelanceerde met de slogan, Garbo Laughs!, die nota bene al werd bedacht voordat het scenario werd geschreven.

In 1955 werd het verhaal, omgedoopt in Silk Stockings, als Broadway musical op de planken gebracht met Hildegard Knef in de hoofdrol. Met dezelfde titel werd twee jaar later door MGM hiervan een filmversie uitgebracht met rollen voor Fred Astaire en Wim Sonneveld. De hoofdrol was weggelegd voor Cyd Charisse. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.