Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de lesbische actrice Jean Acker huwde met de homoseksuele acteur Rudolph Valentino.

Jean Acker was als Harriet Acker op 23 oktober 1893 geboren in New Jersey en had naar verluidt Cherokee-bloed in de aderen. Ze trad op in vaudeville-shows en acteerde in korte films, totdat ze in 1919 verhuisde naar Californië. Hier kreeg ze een relatie met actrice Alla Nazimova. Nazimova, die een lesbienne was, zorgde ervoor dat Acker een contract kreeg bij een filmstudio. Naast een relatie met Nazimova, werd ook Grace Darmond haar vriendin.

Ondanks haar geaardheid, trouwde ze op 6 november 1919 met Rudolph Valentino, die met dit huwelijk geruchten over zijn homoseksualiteit de kop wilde indrukken. Acker kreeg echter al heel snel spijt van en sloot hem buiten nog op hun huwelijksnacht. Het huwelijk zou trouwens nooit “geconsumeerd” worden in de bijbelse betekenis van het woord. Acker vroeg snel een scheiding aan. Valentino kon echter niet wachten totdat de scheiding officieel was en trouwde al snel met alweer een andere lesbienne Natacha Rambova, hetgeen hem op een aanklacht wegens bigamie kwam te staan. De scheiding van Acker was op dat moment weliswaar al uitgesproken, maar de Californische wet van die tijd schreef voor dat scheidende paren minimaal een jaar moesten wachten voordat zij opnieuw konden trouwen.

Valentino verliet Rambova niet veel later en had een relatie met de Poolse actrice Pola Negri. In 1926 deed het gerucht de ronde dat hij en Pola Negri trouwplannen hadden. In een artikel in de Chicago Tribune werd Valentino echter aangevallen wegens het ‘vervrouwelijken’ van de Amerikaanse man. Valentino reageerde woedend en daagde de auteur van het stuk uit tot een bokswedstrijd, een uitdaging die echter niet werd aangenomen.

Later dat jaar, op 15 augustus stortte Valentino in in een hotel te New York. Hij werd met succes geopereerd aan een maagzweer en leek goed te herstellen. Een buikvliesontsteking echter was de oorzaak van zijn overlijden, acht dagen later, op de leeftijd van 31 jaar.

Jean Acker van haar kant had na de opkomst van de geluidsfilm nog enkel kleine rollen in films. Ze leefde samen met Chloe Carter tot haar dood in 1978. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.