Op 4 november 2014 overleed, op 75-jarige leeftijd, Walter Muylaert, profwielrenner 1963-1966. Hij behoorde tot de sterkste sprinters van zijn generatie. Voor mijn eigen in memoriam kunt u hier terecht, hieronder volgt de bijdrage van burgemeester Luc De Ryck voor het Infoblad van de gemeente Temse…

Walter Muylaert werd geboren in Temse op 22/4/1939 als enig kind van Polydoor Muylaert, schrijnwerker, en Josephine De Bondt, textielarbeidster. In 1964 huwde hij met Jenny Pauwels. Zij hebben een zoon.
Na de lagere school aan de Gemeenteschool werd hij, 14 jaar oud, werkzaam op de Boelwerf.
Als beloftevol wielertalent sloot hij aan bij de Gentse Velosport. 17 jaar oud, debuteerde hij bij de Juniors op 26/6/1956. Hij behaalde dat jaar 5 zeges en werd 3de in het nationaal kampioenschap. In 1957 boekte hij 4 overwinningen, in 1958 6, waarna hij op 9 juni overging naar de Liefhebbers. Nadat hij ook daar 2x had getriomfeerd, werd zijn seizoen in augustus beëindigd door een valpartij. Van 4/5/1959 tot 30/4/1960 vervulde hij zijn legerdienst (Siegen, Duitsland). In 1960 werd hij 3x winnaar (o.a. Velle), in 1961 8x (o.a. Temse). In 1962 ging hij (bij Reno-Marcel Kint) over naar de Onafhankelijken, waar hij provinciaal kampioen werd. Als onafhankelijke mocht hij ook deelnemen aan profwedstrijden. Prof geworden (bij het Franse Pelforth Sauvage) behaalde hij zowel in 1963 als 1964 2 zeges (o.a. de tweedaagse Omloop van Limburg). Daarna reed hij voor Dr. Mann. Na een zegeloos 1965 stopte hij zijn wieleractiviteiten einde maart 1966, kort nadat hij 10de was geworden in de Omloop Het Volk. Zijn laatste wedstrijd was de Elfstedenronde in Brugge op 27/3/1966, waar hij 12de werd. Hij werd afschrijver op de Boelwerf en al korte tijd later kwaliteitscontroleur, functie die hij behield tot het faillissement van de scheepswerf in 1992.
Walter Muylaert behoorde tot de sterkste sprinters van zijn generatie: zijn palmares wordt gekleurd door tal van ereplaatsen.
De aalvlugge liefhebber/onafhankelijke Sylvain Roelants (1942-1994) was zijn kozijn.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.