64 dirk de molDirk Demol viert vandaag zijn zestigste verjaardag.
Op dit moment is hij vooral bekend als ploegleider. Lange tijd was hij zelfs blijkbaar de enige die in staat was om Stijn Devolder nog op te zwepen tot schitterende prestaties. Toch mogen we niet vergeten dat Dirk zelf ook niets minder dan een Parijs-Roubaix op zijn naam heeft geschreven. Dat was in 1988 en Dirk reed toen voor de ADR-ploeg van José De Cauwer. En had hij zijn overwinning dan ook mede te danken aan zijn sportdirecteur of niet? Het antwoord varieert blijkbaar naargelang van het tijdstip wanneer men aan Dirk de vraag stelt. In Knack van 4/7/2001 verklaarde hij immers: “Als renner was ik vroeger heel erg gecharmeerd van de aanpak van José De Cauwer. Het is jammer dat hij nu even in opspraak kwam (in de zaak Van Sweevelt, RDS), maar De Cauwer is veruit de beste ploegleider met wie ik heb gewerkt. Gedreven en enthousiast, zonder in opgezwollen toestanden te vervallen. Rust is de basis van het succes.”
In de Gazet van Antwerpen van 14/4/2008 klonk dat echter helemaal anders: “Toen ik Parijs-Roubaix won, deed De Cauwer ook alsof dat zijn verdienste was, terwijl ik hem toen van heel de dag niet heb gezien.”
Hoe is zoiets mogelijk? Wel in 2008 was Dirk Demol na vijf jaar opnieuw sportbestuurder van Tom Boonen (eerst bij US-Postal, daarna bij Quickstep) en interviewer Guy Vermeiren rakelt het voorval op dat Boonen door De Cauwer niet werd opgenomen in de beloftenselectie voor het WK in Plouay.
85 dirk de molDirk Demol: “Als je ziet dat Boonen tweede is in Luik-Bastenaken-Luik (*) en top vijf rijdt in alle andere topkoersen en dat je hem dan niet selecteert op een parcours als dat van Plouay: komaan, dan ken je er de ballen van. Toen ik De Cauwer om tekst en uitleg vroeg, scheepte hij me af met de melding: hij kan geen brug op en zijn gat is te dik.”
Waarop Tom Boonen inpikt: “In geen enkele zware wedstrijd was er dat jaar ook maar één Belg vóór mij geëindigd. En toch mocht ik niet mee. Omdat ik niet bergop kon. Ik was de enige Belg die ritten won in de zwaarste internationale koersen. Hij heeft me dat precies nog altijd niet vergeven.”
Kom, kom, Tommeke, het wereldkampioenschap van Madrid 2005 zal toch wel veel goedgemaakt hebben, zeker?

Ronny De Schepper

(*) In “De kijk van De Cauwer” (Borgerhoff & Lamberigts, 2010) staat echter dat Dirk Demol zelf Boonen niet had opgesteld in Luik-Bastenaken-Luik. Boonen werd immers tweede in LBL 2001 (dus nà Plouay). Wie heeft er nu gelijk? Wel, geen van beiden. Boonen werd wél opgesteld in LBL 2000, maar zijn uitslag was niets om over naar huis te schrijven (42ste op 5’13” van winnaar Jurgen Van Goolen). Met dank overigens aan Kristof De Wulf om dit uit te pluizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.