Nog maar pas enkele dagen geleden had ik het over hoe in the rumble in the jungle George Foreman zijn titel moest afstaan aan Muhammed Ali die zijn comeback maakte. Maar ook Foreman liet het daar niet bij. Hij maakte op zijn beurt een comeback en veroverde op 4 november 1994 opnieuw de wereldtitel in het boksen door Michael Moorer te verslaan (foto). Foreman werd daarmee op zijn 45ste de oudste wereldkampioen boksen en is dat op dit moment nog steeds.
Nochtans heeft die eretitel enkele jaren geleden aan een zijden draadje gehangen. In december 2008 versloeg de 35-jarige Rus Nikolay Valuev de 46-jarige Amerikaan Evander Holyfield in Zürich op punten. Twee kamprechters gaven Valuev het voordeel (116-112 en 115-114), de derde had een onbesliste kamp gezien (114-114). Even zag het ernaar uit dat men achter de groene tafel de uitslag ongeldig zou verklaren met een nieuwe kamp als gevolg, maar uiteindelijk mocht Valuev toch zijn titel behouden.
Holyfield was in de jaren ’90 de onbetwiste wereldkampioen (WBA, WBC en IBF). Hij werd vier keer wereldkampioen, een record. De laatste keer gebeurde dat in maart 2000. Hij heeft 42 zeges, waarvan 27 met knock-out, 10 nederlagen en 2 onbesliste kampen op zijn palmares staan. Maar het bekendst is Holyfield misschien wel van zijn legendarische kamp in 1997 tegen Mike Tyson. In dat duel beet Tyson een stuk uit het oor van Holyfield. Sinds 2001 stond Holyfield nog maar twaalf keer in de ring. Van die twaalf kampen won hij er slechts vijf.
Het werd een teleurstellende kamp tussen Valuev, die het vooral van zijn gestalte moest hebben, en Holyfield, 11 jaar ouder, 24 centimeter kleiner en 44 kilogram lichter dan zijn tegenstander. Holyfield was de betere bokser van de twee, maar zijn gloriedagen lagen al ver achter de rug. Toch kwam hij dicht bij een stunt. De Amerikaan vocht als een leeuw en toonde zich veruit het bedrijvigst van de twee. Pas vanaf de negende ronde kon Valuev tegen een vermoeide Holyfield de broodnodige punten scoren en zo bleef Foreman dan toch de oudste wereldkampioen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.