Op 3 november 2009 hernam de Vlaamse Opera de uitstekende enscenering door Robert Carsen van Puccini’s “Madama Butterfly”. Het was vooral uitkijken naar de Chinese dirigent Muhai Tang die speciaal voor deze herneming werd aangetrokken.
De Chinese dirigent Muhai Tang werd geboren in 1949 Shangai, waar hij compositie en directie studeerde aan de Shangai Music Academy. Daarna studeerde hij aan de Hochschule für Musik in Munchen. Hij heeft destijds China dus zelf verlaten. Hij is m.a.w. niet verbannen of zo. Aangezien zijn vader een filmregisseur was, is hij vooral grootgebracht met Chinese en westerse klassieke muziek, dit in tegenstelling tot de meerderheid van de Chinese jeugd, die – geloof het of niet – evenzeer als de westerse verhangen is aan popmuziek. Muhai Tang’s internationale carrière nam een steile vlucht in 1982 toen Herbert von Karajan hem aan het werk zag en hem onmiddellijk uitnodigde om enkele concerten van de Berliner Philharmoniker te dirigeren. Na zijn debuut met de Berliner Philharmoniker dirigeerde Muhai Tang veel van ’s werelds toporkesten, waaronder de London Philharmonic, het Orchestre de Paris, het Gewandhausorchester, de Dresden Staatskapelle, het Filharmonisch Orkest van St. Petersburg en de Israel Philharmonic. Van 1991 tot 1995 was hij chef dirigent van het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Sinds 1989 is hij chef dirigent van het Gulbenkian Orchestra in Lissabon en sinds 1991 ook van het Queensland Symphony Orchestra in Australië. Muhai Tang werkte samen vermaarde solisten zoals Mstislav Rostropovitsj, Anne Sophie Mutter, Izhtak Perlman, Jean Pierre Rampal, Martha Argerich, Radu Lupu, Margaret Price en Lord Yehudi Menuhin. De laatste jaren gaat opera een steeds belangrijkere rol spelen in zijn werk. Zo dirigeerde hij o.m. “Madame Butterfly” in Savonlinna, “La Traviata” in Hong Kong, “Evgeni Onegin” in Essen, “Don Giovanni” in Hamburg, “Joan d’Arc”, “The Merry Wives of Windsor” en “Tosca” in Stockholm en Stravinsky’s “Agon” en “Oedipus Rex” in Brisbane. Naast zijn internationale carrière onderhoudt hij nauwe banden met het muziekleven in China. Zo was hij chef dirigent van de Central Philharmonic in Peking, leidde hij het Youth Symphony Orchestra van China tijdens twee Europese tournees en is hij ereprofessor aan het Central Music Conservatory in Peking. Hij speelde met Europese orkesten geregeld Chinese hedendaagse muziek en leidde vaak Chinese orkesten in Europa. Muhai Tang maakte opnames met de radio orkesten van Bayern, Hessen, Berlin en Zweden, met de Helsinki Philharmonic, het Pools Kamerorkest, het KFOvVL en het Queensland Symphony Orchestra. Hij werd chef-dirigent van het Gulbenkian Orkest Lissabon, leidde deFilharmonie en de Nationale Finse Opera. Sedert 2006 is Muhai Tang chef-dirigent en artistiek leider van het Zürcher Kammerorchester. Madama Butterfly wordt zijn eerste opera in Vlaanderen.

Referentie
Ronny De Schepper, Butterfly in De Vlaamse Opera, Steps magazine december 1994

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.