Haakon Stotijn (Den Haag, 11 februari 1915 – Amsterdam, 3 november 1964) was een Nederlands hoboïst en de zoon van Jaap Stotijn (Den Haag, 22 september 1891 – Den Haag, 5 april 1970).

Hij studeerde bij zijn vader. Hij was onder meer lid van het Stedelijk Orkest te Bern van 1935 tot 1937 en werd in 1940 solohoboïst bij het Concertgebouworkest. Hij had een grote reputatie in binnen- en buitenland.
Hij heeft ook vaak met zijn vader samengewerkt. Met het Concert voor twee hobo’s en orkest van Alexander Voormolen oogstten ze veel succes (zie bovenstaande foto).
Haakon Stotijn overleed op 49-jarige leeftijd na een langdurige ziekte, wat voor zijn vader Jaap Stotijn in meer dan één opzicht een zware slag was, schrijft Wikipedia. Wat ik echter niet terugvind op Wikipedia, dat is dat Haakon lid was van de CPN (Communistische Partij van Nederland). En dat is nochtans belangrijk, want toen het Concertgebouworkest een tournee door de Verenigde Staten ging maken, mocht Stotijn het land om die reden niet in. Gelukkig is er Elsbeth Etty nog om zoiets te noteren voor de nageslacht (“Maak jezelf maar klaar”, p.151).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.