De raad van beheer van het Gemeentemuseum nodigt u langs deze weg van harte uit op de officiële voorstelling van het Jaarboek van het Gemeentemuseum op vrijdag 22 november, 20 u., in de feestzaal van het gemeentehuis (Markt). Het Jaarboek bevat een uitgebreide historiek van Jongerengroep de Veldstraat , geïllustreerd met  foto’s. Auteurs: Luc Boel en Ronny Wullaert.
Jongerengroep de Veldstraat was een begrip in Temse. Haar palmares is imposant, met activiteiten op het vlak van discussie/debat, ontspanning, cultuur, muziek, uitstappen, vorming, gezellig samenzijn… Dat alles komt ook ruim aan bod in de publicatie.
Programma van de voorstelling:

Welkomstwoord – Romain Van Hautekerke, voorzitter beheerraad Gemeentemuseum

Toelichting bij de publicatie aan de hand van een powerpointpresentatie – Luc Boel, auteur

Officiële voorstelling van het Jaarboek en uitreiking van de eerste exemplaren door Luc De Ryck, burgemeester

Receptie, aangeboden door het Gemeentebestuur, met fotoprojectie van Jongerengroep de Veldstraat door Ronny Wullaert en Luc Boel. Presentatie: Elke Koppen, museumfunctionaris.

Het Jaarboek is ter plaatse verkrijgbaar tegen 25 euro. Maar let op: de oplage is beperkt en iedereen is welkom! De toegang is gratis, maar je moet wel inschrijven bij de museumfunctionaris, 03 710 12 52,  e-mail: museum@temse.be .

02 op de damZelf was ik ook ooit lid van de Jongerengroep De Veldstraat (foto genomen tijdens uitstap naar Amsterdam). Maar laten we beginnen bij het begin…
Begin 1973 komt het met ’t Broebelke tot een breuk: het grootste gedeelte van de “socio-culturele werkgroep” (o.a. Frank Vanderherten, Marc Boel en ikzelf; Patrick Michiels doet niet mee) scheurt zich af en vormt samen met een scheurgroep van de KSA (o.a. Willy Baecke, Ivo De Beer, Guido Pijl en Luc Boel, de jongeman op de foto) Jongerengroep De Veldstraat.
In De Voorpost verscheen n.a.v. het vijfjarig bestaan een artikel van huidig burgemeester Luc De Ryck waaruit ik volgende passages licht:
“Jongerengroep Veldstraat ontstond in de lente van 1973, toen een conflict in KSA-middens leidde tot de afscheuring van een aantal leden. Zij wilden in groep blijven verderwerken, zij het niet volgens de strikte regels van een jeugdbeweging, en namen daarom het initiatief een gloednieuwe kring in het leven te roepen. Aangezien in die tijd KSA en VKS reeds goed samenwerkten, sloten ook enkele VKS’ers bij de nieuwe vereniging aan. Tot de pioniers behoren: Ivo De Beer, Willy Baecke, Guido Pijl, Jenny Schelfhaut en Riet De Beer.”
“Aanvankelijk betekende het ontbreken van een eigen lokaal een serieus nadeel. toen dat lokaal als manna in de woestijn in hun schoot viel, was dat precies de stimulans die men nodig had om op volle kracht door te gaan. Marcel Schelfhaut, aannemer uit de Veldstraat, had benevens een lieve dochter Jenny, lid van de nieuwe kring, ook een leegstaande boerderij, gelegen Veldstraat 137, en na enige wenken van zijn dochter besloot hij het gratis ter beschikking te stellen van de groep. Dat betekende een enorme stap vooruit voor de groep die dhr.Schelfhaut dan ook erg dankbaar was en is. Gezien het lokaal in de Veldstraat gelegen was en men dus steeds sprak over ‘We gaan naar de Veldstraat’ kregen lokaal en jongerengroep spoedig de naam Veldstraat. En dat werd ook de officiële benaming.” (*)
We begonnen al meteen met een groots festival in de Gemeentelijke Schouwburg, Triangel, dat echter een even grote flop werd.
Op 15 december gaven Sonia en ik in de club zelf ons écht trouwfeest, want wat doorgaans als het echte trouwfeest wordt beschouwd was maar een trieste bedoening (**).

(*) In de eerste oproep voor deelname aan Triangel wordt er nog gesproken van het KIM-lokaal. Wat KIM precies wilde zeggen, weet ik niet, dat had nog iets met KSA te maken.
(**) Voor de geschiedenisboeken (en zeker niet omdat ik er zelf mee instemde!) kan ik nog melden dat het “officiële” trouwfeest werd “opgeluisterd” door de blinde zanger-accordeonist Jos Martin (Jozef Meeuwissen, 1931-2010) samen met een drummer (Jempi Verhofstadt?). Het was mijn vader die dit “fantastische” idee had gehad. Enfin, zo had ik er anno 1973 toch een idee van hoe trouwfeesten tussen de twee wereldoorlogen er moeten hebben uitgezien…

Een gedachte over “Voorstelling Jaarboek van het Gemeentemuseum van Temse met historiek van Jongerengroep de Veldstraat

  1. Ronny,
    Ik ben eerder toevallig op jouw blog terecht gekomen en tot mijn grote verbazing zie ik daar nog een foto uit mijn gloriejaren. Mijn lief indertijd – nu nog altijd mijn vrouw – dacht dat ze een ster aan de haak had geslagen, maar ’t was heel wat minder. ’t Is jaren geleden dat ik nog een gitaar heb aangeraakt. Ik werk als landbouwingenieur bij de Vlaamse overheid. Nog enkele maanden, want op 1 mei moet ik op pensioen. Dan heb ik meer tijd om je teksten te lezen. Lijkt me heel leerzaam. Nooit te oud om te leren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.