Het is vandaag al tien jaar geleden dat Antoine Bauwens is gestorven (foto Arthur Arens, oorspronkelijk uit de fotocollectie van de familie, nu uit Wikipedia).

Pianist, organist, muzikant, componist, arrangeur, koorleider en dirigent, politicus (schepen in Gent 1983 tot 1989) en vakbondsleider Antoine Bauwens (Gent 11-9-1929/Gent 31-10-2009) werd geboren in de Bloomekeswijk. Hij was de stichter en dirigent en/of begeleider op toetsen van het ONA orkest (Ontspanning na Arbeid, in de schoot van het ACW opgericht), het SIVI-koor (parochiaal koor van de Sint-Vincentiusparochie – aanvankelijk een mannenkoor) en het KBG Promenadeorkest (Katholieke Bond van Gepensioneerden, nu Okra). Het Sivikoor voerde ook Gentse operettes op waaronder “Het dorp zonder muziek” en “ ‘t Weeuwke van de Muide”. Antoine Bauwens schreef en componeerde zelf in de eerste helft van de jaren vijftig de operette “Toen de Postiljon kwam”, met travestierollen voor de vrouwelijke personages. De laatste uitvoering (gemengd) werd gespeeld in de Gentse Opera voor de helft in ‘t Schuun Vloams en half in ‘t Gents. In de jaren vijftig was Bauwens de vaste begeleider van Will Ferdy en met regelmaat ook van andere andere Vlaamse artiesten als charmezangeres Marva en operadiva Rita Gorr (alleen in België, hij ging – om familiale en sociaal-engagementsredenen – niet met haar mee op haar internationale tournees). Hij trad in de jaren zeventig veelvuldig op met Los Tocadores, een amusementsgezelschap met o.a. zanger-hoboïst Hubert Verbeke, broer Michel Bauwens (gitaar) en Karel Wijckhuyse (drums) op bals en feesten en in revues, onder meer met traditionele Gentse volksmuziek. Zijn volksliedje “De tramman” werd bij ‘t Spelleke van Drei Kluite geregeld hernomen door zijn aangetrouwd familielid Hubert Van Rietvelde, al dan niet in een hertaling/actualisering door huisauteur Freek Neirynck.

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.