De Franse wielrenner Pierre Beuffeuil viert vandaag zijn 85ste verjaardag. Zijn voornaamste “claim to fame” is een dubieuze ritzege in de Tour de France 1960. (Foto’s de Wielersite)

Op 16 juli 1960 reed men van Besançon naar Troyes en op die manier passeerde men Colombey-les-deux-Eglises, de woonplaats van president De Gaulle. Tourdirecteurs Jacques Goddet (L’Equipe) en Félix Lévitan (Le Parisien Libéré, de huidige ASO) besloten het peloton, dat toch in gesloten gelederen tegen een gezapig tempo aan het rijden was, te doen halt houden, zodat de president de voornaamste renners, met gele trui Gastone Nencini op kop, zou kunnen begroeten.
Zo gezegd, zo gedaan, maar van dan af lopen de interpretaties uiteen. Volgens Pierre Beuffeuil zelf zou hij netjes gewacht hebben tot de hele ceremonie afgelopen was om dan te demarreren. Andere renners beweren echter dat Beuffeuil nog tijdens de ceremonie er stiekem van onder muisde en dat zijn afwezigheid slechts werd vastgesteld toen het te laat was: het peloton zette de achtervolging in, maar kwam te laat. Beuffeuil schreef de voornaamste overwinning uit zijn carrière op zijn palmares…
Nochtans valt er nog een wistjedatje te rapen over Pierre Beuffeuil en de Tour de France 1960. In de rit van Millau naar Avignon, de rit gewonnen door onze landgenoot Martin Van Geneugden, waarin de Franse tourhoop Roger Rivière zo’n vreselijke val zou maken in de afdaling van de Col de Perjuret, kwam Beuffeuil als eerste boven op de Col d’Uglas (*). En wat is daar nu zo speciaal aan? Die Col d’Uglas speelt een hoofdrol in het boek “De renner” van Tim Krabbé

P.S.1 Het dient gezegd dat Pierre Beuffeuil in zijn nadagen (met name in 1966) nog een andere Tourrit op zijn naam heeft geschreven en deze keer zonder dat er een reukje aan was.
70 pierre beuffeuilP.S.2 Op de keerzijde van het prentje dat ik hierbij heb afgebeeld staat de volgende tekst: “Pierre Beuffeuil est né le 30 Octobre 1934 à L’EGUILLE (Charente-Maritime). – 1 m. 72 – 71 kgs.
C’est le courage même. – II sacrifie tout au Tour de France.
Poitiers – Saumur – Poitiers 1965
2ème Circuit Mounins – Englebert 1959
2ème Criterium Bugueil-1é-Chancre 1959
2ème Bordeaux – Saintes 1960
2ème FIèche Wallonne 1960.
Criterium de Bourcefranc 1960.”

(*) Ik weet niet of die Col d’Uglas voor of na de Perjuret werd beklommen en wie er eerst boven kwam op deze col. Wie mij kan helpen, graag een reactie hieronder. Met dank bij voorbaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.