Morgen zal het 35 jaar geleden zijn dat de Italiaanse toneelauteur Eduardo de Filippo is overleden. Enkele maanden daarvóór ging ik in het NTG naar zijn « Kunst van de komedie » kijken, maar ik was er niet zo tevreden over, als ik er mijn recensie voor De Rode Vaan op nalees…
Ik weet het heel precies want ik heb op mijn horloge gekeken : het was 21.20 u. Toen heb ik voor het eerst gelachen. Nochtans werd « De kunst van de komedie » van Eduardo de Filippo aangekondigd als een komedie. Begonnen om 20 u stipt is 21.20 u dan toch een beetje aan de late kant, of niet soms ?
Het NTG heeft zich nochtans niets te verwijten. De programmatie is uitstekend (de Filippo is een Pirandello-epigoon en in het stuk wordt expliciet verwezen naar « Zes personages op zoek naar een auteur » dat op dit moment in Arca wordt gespeeld en waarover we het in de rv nr.20 uitvoerig hebben gehad), de regie van Jean-Pierre De Decker vindingrijk als altijd, het decor van Marc Cnops subliem en hoofdrolspeler Bob Van der Veken trekt zijn tegenspelers mee in een wervelend tempo… althans na de pauze. Daarvóór is het eerder vervelend i.p.v. wervelend.
De Filippo heeft namelijk de fout begaan het eerste deel te zeer tot een betoog te herleiden over theater als zodanig. Van der Veken als de voor de gek gehouden prefect en Jef Demedts als… theaterdirecteur doen hun best, maar de tekst is te veel betoog en te weinig theater om de aandacht van de toeschouwer gaande te houden. Neen, De Filippo beheerst de kunst van de komedie duidelijk niet.

Referentie
Ronny De Schepper, “De KUNST van de komedie”, u zegt het!, De Rode Vaan, 17 mei 1984

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.