Zestig jaar geleden werd in Den Haag de Amsterdamse prostituée Sebilla Alida Johanna Niemans vermoord. Ze werd Blonde Dolly genoemd, ook al ziet Hilde Van Mieghem op bovenstaande affiche van de verfilming van haar leven er helemaal niet blond uit. Maar ook de échte Dolly ziet er op foto’s op het internet totaal niet blond uit.

De moord op Blonde Dolly deed veel stof opwaaien. De vrouw leidde een dubbelleven, waarbij elk detail over haar leven dat in 1959 de media haalde voor een schok zorgde. Zo ontving ze ’s avonds klanten achter het raam, maar verkeerde ze overdag in de betere kringen als model en voordrachtskunstenares. Haar prostitutiewerk was van een hoog emancipatoir niveau. Zo werkte Blonde Dolly zonder pooier en kocht zij in 1948 haar eigen peespand (Nieuwe Haven 498, Den Haag), later gevolgd door nog meer onroerend goed. In haar pand aan de Nieuwe Haven zou zij 2 november 1959 dood op bed worden gevonden.

Gevreesd was haar blauwe agenda. Deze zou een handvol namen van hooggeplaatste vaste klanten bevatten. De politie weigerde het opschrijfboekje vrij te geven. Hierdoor ontstonden er geruchten dat een van deze hooggeplaatste personen bij haar moord betrokken zou zijn. Volgens de politicus Hans Gualthérie van Weezel wist zijn vader, de Haagse politiecommissaris Jan Gualthérie van Weezel, wie de moord gepleegd had. Gualthérie van Weezel sr. zou thuis een dossier over de zaak bewaren, met de instructie dit na zijn dood te vernietigen. Alvorens deze instructie uit te voeren zou Gualthérie van Weezel jr. de naam van de dader in het dossier hebben gelezen.

Het leven en de dood van Blonde Dolly werd verwerkt in de roman Moord op Zwarte Martha (1962) van Michel Dubois, en werd verbeeld in de film Blonde Dolly (1987) van regisseur Gerrit van Elst. Blonde Dolly ligt begraven op de begraafplaats Westduin in Den Haag-Zuid. In 2019 verscheen Blonde Dolly van Tomas Ross met nieuwe details over de moord.[Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.