Zestig jaar geleden werd in Den Haag de Amsterdamse prostituée Sebilla Alida Johanna Niemans vermoord. Ze werd Blonde Dolly genoemd, ook al ziet Hilde Van Mieghem op bovenstaande affiche van de verfilming van haar leven er helemaal niet blond uit. Maar ook de échte Dolly ziet er op foto’s op het internet totaal niet blond uit.

De moord op Blonde Dolly deed veel stof opwaaien. De vrouw leidde een dubbelleven, waarbij elk detail over haar leven dat in 1959 de media haalde voor een schok zorgde. Zo ontving ze ’s avonds klanten achter het raam, maar verkeerde ze overdag in de betere kringen als model en voordrachtskunstenares. Haar prostitutiewerk was van een hoog emancipatoir niveau. Zo werkte Blonde Dolly zonder pooier en kocht zij in 1948 haar eigen peespand (Nieuwe Haven 498, Den Haag), later gevolgd door nog meer onroerend goed. In haar pand aan de Nieuwe Haven zou zij 2 november 1959 dood op bed worden gevonden.

Gevreesd was haar blauwe agenda. Deze zou een handvol namen van hooggeplaatste vaste klanten bevatten. De politie weigerde het opschrijfboekje vrij te geven. Hierdoor ontstonden er geruchten dat een van deze hooggeplaatste personen bij haar moord betrokken zou zijn. Volgens de politicus Hans Gualthérie van Weezel wist zijn vader, de Haagse politiecommissaris Jan Gualthérie van Weezel, wie de moord gepleegd had. Gualthérie van Weezel sr. zou thuis een dossier over de zaak bewaren, met de instructie dit na zijn dood te vernietigen. Alvorens deze instructie uit te voeren zou Gualthérie van Weezel jr. de naam van de dader in het dossier hebben gelezen.

Het leven en de dood van Blonde Dolly werd verwerkt in de roman Moord op Zwarte Martha (1962) van Michel Dubois, en werd verbeeld in de film Blonde Dolly (1987) van regisseur Gerrit van Elst. Blonde Dolly ligt begraven op de begraafplaats Westduin in Den Haag-Zuid. In 2019 verscheen Blonde Dolly van Tomas Ross met nieuwe details over de moord.[Wikipedia]

Een gedachte over “Blonde Dolly (1927-1959)

  1. Hallo al jaren houd deze moord op blonde dolly mij bezig het integeerd mij .een moord op wie dan ook mag nooir verjaren .ik hoop dan ook dat al is sybille alida johanna niemans nu al 62 jaar geleden vermoord mag hwt niet zo zijn dat de moordenaar hier mee weg komt .waarschijnlijk heefr deze moordenaar nog meer prostituees om het leven gebracht.de moordenaar die de moord op blonde dolly op zijn geweten heeft eeft nog en loopt dus nog gewoon vrij rond .het mag absoluut niet zo zijn dat hij dit mystireus geheim mee zijn graf in neemt.ik ben er van overtuigd dat dolly s bodyguard dit op zijn geeten heeft want dat was een bekende van dolly want de hond hebben ze niet gehoord.als een politicus dit gedaan zou hebben dan had nick de bouvier zeer zeker aan geslagen en hij heeft drie dagen binnen gezeten dus hij is uit gelaten door een bekende .ik heb op youtube naar het zogenaamde verhaal zitten luisteren volgens mij wordt tomas ross dement of begint alzheimer te krijgen.hij zei dat dolly in 1937 geboren is i.p.v 1927 en haar geboortedag 22 september i.p.v 27 september wat een grofe fouten voor een schrijver van zijn niveau.de hoofdcommisaris van weezel had het dossiet van blonde dolly gewoon thuis hoe is dit mogelijk en bij zijn overlijden verwitigde deze hoofd van politie van weezel aan zijn zoon hans dat hij het dossier moest vernietigen. Jan van weezel hoofd van politie wist wie blonde dolly zogenaamd vermoord heeft waarom heeft hij er dan niet voor gezorgt dat deze opgepakt werd en veroordeelt werd .was jan van weezel zelf ook een klant van blonde dolly een politicus zou dolly om het leven hebben gebracht .want dolly zou mannen uit hogere kringen hebben gechanteerd.nee hier geliif ik geen ene reet van.Gerard Vrolijk haar bewaker is de moordenaar want de politie had nog niets naar buiten gebracht gerard zat beneden in het peespand en kwam schreeuwend naar buiten dolly is gewurgd ze is gewurgd dat is toch zo klaar als een klontje dat hij haar omgebracht heeft want hij had een motief gerard was verliefd op dolly maar dolly wees gerard af en gerard di3 al 2 keer tbs op zijn naam had staan is door het lint gegaan en heeft haar vermoord.gerard vrolijk zat 10 dagen vast op het politiebureau gerard vrolijk werd vrijgelaten vanwegen dat gerard een alibi zpu hebben en vrijgelaten met gebrek aan bewijs verdomme alles wijst in zijn richting.Sjaak Bral en ook peter r de vries zijn bij gerard vrolijk aan de deur geweest.gerard beweert dat hij het niet gedaan heeft maar zegr ooo niet dat hij het wel gedaan heeft Gerard Vrolijk kreeg 50 gulden per dag van blonde dolly en niet 7,50 zoals tomas ross beweert.Gerard Vrolijk is nu bijna 92 jaar hij was 31 jaar toen hij in 1959 sybille alida johanna vermoorde het was geen roofmoord want alle gouden tientjes werden naast haar op bed aan getroffen en er werden onder de vloer nog meer briefgeld en vouden tientjes gevonden.dolly bezat miljoenen en ook had ze 8 villa s zoals bezuidenhout,wassenaar etc ook veel sieraden,bontjassen.,kleding waar een amerikaanse actrice jaloers op zou zijn .Dolly was erg geliefd toch waren er maar weinig mensen bij haar uitvaart aanwezig.ik ga elk jaar op haar verjaardag naar westduin begraafplaats en op haar sterfdag wat mij ook opgevallen.is haar graf bestaat al bijna 62 jaar ze zou op de dag van vandaag 94 geworden zijn dit jaar 2021 27 septembet het graf moet toch betaald worden want na 10 jaar wordt het ontruimt wie doet dit er is navraag gedaan maar dit mag om.privacy redenen niet verteld worden.Ook is er een graf gereserveerd naast sybille alida johanna niemans met alleen het geboorte jaar 1944 zou deze persoon de man zijn die ze vroeger altijd 2,50 of weleens meer gaf toen hij een jongen van 12 jaar was.elk jaar liggen er bloemen.op haar graf op verjaardag,sterfdag en kerst heel mysterieus.dolly beeft zelf wel gezegd als ik dood ga dan gebeurt dat op mysterieuze wijze nou ze heeft gelijk gehad.wat ik blijf hopen is dat haar moordenaar die deze laffe daad op zijn geweten heeft na zoveel jaren gezwegen te hebben dit als nog opbiecht hij woont even buiten den haag Gerard Vrolijk ex tbs er

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.