Vandaag is het 190 jaar geleden dat Maria Anna Mozart, beter gekend als Nannerl, is overleden.
De oudere zus van Wolfgang was bijna even talentrijk als hijzelf en zolang ze kind was, werd ze door vader Leopold gestimuleerd als onderdeel van zijn “traveling road show”. Zij was vooral een zeer goede claveciniste en toen Wolfgang, die meestal viool speelde (*), nog klein was, kreeg zij zelfs soms meer aandacht dan hem. Maar naarmate Wolfgang beter ging spelen, verminderde haar rol, tot ze uiteindelijk enkel nog een begeleidster was bij zijn vioolspel. Toen ze volwassen werd, moest ze haar muzikale carrière – zoals dat in die tijd helaas gebruikelijk was – opzij zetten voor een leven “aan de haard”.
Een eerste huwelijk met een andere musicus, Franz d’Ippold, werd verhinderd door Leopold die haar liever uithuwelijkte aan een oudere magistraat Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburg, die al vijf kinderen had uit twee vorige huwelijken. Nannerl voedde deze kinderen op alsof het de hare waren en kreeg zelf ook nog drie kinderen bij de blijkbaar toch nog kwieke magistraat.
Haar eerste kind, niet toevallig Leopold genaamd, werd haar door de naamgever “afgenomen” van bij de geboorte. Hij hield zich bezig met de opvoeding van de kleine, gaande van zindelijkheidstraining tot het aanleren van de eerste woordjes. Ongetwijfeld wilde Leopold het kunststukje met zijn eigen zoon nog eens overdoen, maar hij stierf nog vooraleer de kleine Leopold aan instrumenten bespelen toe was. Het zou overigens nooit wat worden met die jongen.
Nannerl zelf pikte, toen ze weduwe was geworden, de draad weer enigszins op door in haar levensonderhoud te voorzien door het geven van muziekonderricht, al had ze dit niet strikt nodig, want de magistraat had haar wel een fortuin nagelaten. Er wordt gezegd dat Nannerl als jonge vrouw wel een aantal composities heeft geschreven, maar geen enkele heeft het zogezegd “overleefd”. De kans is evenwel groot dat ofwel Leopold ofwel Wolfgang ze als eigen composities de geschiedenis hebben laten ingaan.

Ronny De Schepper

(*) Het werd in die tijd als “ongepast” beschouwd dat een meisje viool speelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.