De Nederlandse ex-wielrenner Martin van der Borgh viert vandaag zijn tachtigste verjaardag…

00 martin van der borgh

Martin van der Borgh liet zich voor het eerst opmerken toen hij in 1954 derde werd op het wereldkampioenschap voor amateurs in Solingen na onze landgenoot Miel Van Cauter en de Deen Hans Andresen. In eigen land had hij toen o.a. de Ronde van Limburg gewonnen.
Van der Borgh was professioneel wielrenner van 1957 tot 1964. Hij nam drie maal deel aan de Ronde van Frankrijk en behaalde alleen in de Tour van 1960 de finish in Parijs. Hij werd toen 34ste en eindigde daarmee tussen Ercole Baldini en Jean Dotto, toch twee referentiepunten!
In diezelfde Tour van 1960 werd hij trouwens in de eerste etappe (Lille-Brussel) in winnende positie door een politieagent, enkele meters voor de eindstreep, een verkeerde weg in gestuurd. Hierdoor liep hij de etappezege èn de gele trui mis. De rit werd uiteindelijk gewonnen door onze landgenoot Julien Schepens vóór diens ploegmaat Jos Hoevenaars. De latere eindwinnaar Gastone Nencini was derde en Martin van der Borgh eindigde nog vierde.
In de 15de etappe (Avignon-Gap) maakte hij opnieuw kans op een ritzege, maar deze keer was onze landgenoot Michel Van Aerde hem te vlug af. Van der Borgh was een redelijk goed klimmer, getuige zijn uitslagen in enkele bergritten in de Tour van 1960.
Zijn grootste persoonlijke succes was de eerste plaats in het eindklassement in de Franse wielerwedstrijd Tour du Nord in 1961. Andere overwinningen waren een etappe in de Ronde van Luxemburg 1958 en 1963, de Ronde van Haspengouw in 1960, Brussel-Charleroi-Brussel 1962 en verder nog een aantal kermiskoersen en criteriums.
Zijn beste plaats in een klassieker was een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik van 1960 (winnaar Ab Geldermans). Dat jaar (duidelijk zijn beste) eindigde hij ook nog twaalfde in Parijs-Roubaix (winnaar Pino Cerami). Toch presteerde hij ook aardig in andere jaren, zoals 1958 toen hij achtste werd in het wereldkampioenschap in Reims dat werd gewonnen door Ercole Baldini. Dat jaar werd hij bij zijn Tourdebuut geveld door een val op weg naar Toulouse. Hij brak hierbij zijn sleutelbeen en liep een hersenschudding op.
Zijn wielercarrière werd in 1964 abrupt beëindigd door een ongeluk waarbij hij zijn knie verbrijzelde, een knie waarmee hij in 1959 al onder het mes was gemoeten…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.