Alhoewel ik niet zo heel veel afweet van de Britse actrice Joan Plowright, voel ik mij toch verplicht iets over haar te schrijven, aangezien de Nederlandse Wikipedia enkel dit over haar weet te vermelden…
“Joan Ann Olivier-Plowright, bekend als Dame Joan Plowright (North Lincolnshire, 28 oktober 1929) is een Britse actrice. Plowright werd in Nederland vooral bekend als Martha Wilson in Dennis the Menace. Ook speelde zij de Nanny (de huishoudster) in 101 Dalmatiërs en Tante Lucinda in The Spiderwick Chronicles. Verder sprak zij de stem in van Miss Plushbottom in de animatiefilm Curious George en sprak zij de stem in van Baylene in de animatiefilm Dinosaur uit 2000. In 1993 werd zij genomineerd voor een Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol in de film Enchanted April.”
Kortom, een totaal oninteressante dame. Terwijl het tegendeel toch het geval is! Ziehier wat ik over haar her en der heb staan op mijn blog:
Toen Vivien Leigh haar echtgenoot Laurence Olivier in contact bracht met John Osborne, schreef deze voor hem “The Entertainer”. Voor zijn vrouwelijke tegenspeelster verkoos Olivier echter de 22 jaar jongere Joan Plowright, naar eigen zeggen omdat hij het leven met de manisch-depressieve en nymfomane Leigh niet meer aankon. Alhoewel hij (uit schrik voor de vader van Joan) gevraagd had de relatie geheim te houden, maakte Leigh de scheiding bekend op zijn verjaardag, toen hij samen met Plowright in de Orson Welles-enscenering van “Rhinoceros” van Eugène Ionesco stond. In 1960 scheidde ze van Olivier en deze trouwde met Joan Plowright (bovenstaande foto). Zij zou later verklaren dat hij in deze tijd ook een relatie had met acteur Danny Kaye.
12 angela lansbury en joan plowright in a taste of honeyIn 1961, she received a Tony Award for her role in A Taste of Honey on Broadway (op de foto staat ze rechts naast Angela Lansbury). Through her marriage to Laurence Olivier, she became closely associated with his work at the National Theatre from 1963 onwards. The couple had three children, Richard Kerr, Tamsin Agnes Margaret and Julie-Kate. Both daughters are actresses. The couple remained married until Olivier’s death in 1989. From the 1980s Joan Plowright began to appear more regularly in films. En vanaf hier begint dus pas de Nederlandse Wikipedia-versie.
In 2014 the 84 year old announced that she has retired from acting. She is now completely blind from a macular degeneration, which means that over the last decade she has slowly lost her eye sight.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.