Mediapersoonlijkheid Caitlyn Jenner (foto Wikipedia) viert vandaag haar zeventigste verjaardag. Ik moet toegeven: ik heb haar nog nooit op televisie gezien. Toch niet als vrouw. Ik ken haar echter wel toen ze nog Bruce Jenner heette en Olympisch kampioen in de tienkamp werd in Montreal 1976.

In 1972 kwalificeerde Jenner zich voor de Olympische Spelen van 1972 in München en behaalde hier een tiende plaats. In 1974 doorbrak Jenner voor de eerste maal de 8000-puntengrens door met 8245 punten de Amerikaanse titel te winnen. Met 8308 punten won Jenner ook het landentoernooi tegen de Sovjet-Unie en West-Duitsland. Deze prestatie was tevens de beste jaarprestatie.

Op 9 en 10 augustus 1975 verbeterde Jenner tijdens een wedstrijd in Eugene voor de eerste maal het wereldrecord naar 8524 punten. Het oude record werd met 70 punten overtroffen. Dat was tot dat moment in handen van de Rus Nikolaj Avilov. Omdat in Eugene de elektronische tijdwaarneming uitgevallen was, was de verbetering van het wereldrecord gering. Aan het einde van het jaar won Jenner de Pan-Amerikaanse Spelen met 8045 punten.

Op het Amerikaans kampioenschap van 1976, dat tegelijkertijd als olympische kwalificatiewedstrijd gold, verbeterde Jenner het wereldrecord met veertien punten. Bij deze prestatie telden ook een aantal met de hand geklokte tijden mee. Bij het verspringen werd de tweede beste prestatie geteld, omdat de beste poging met te veel rugwind gesprongen zou zijn. Deze overwinning lag vier punten boven het wereldrecord.

Jenner won een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal. Na de eerste dag lag Jenner op een derde plaats met 35 punten achterstand op de West-Duitser Guido Kratschmer en de titelverdediger Nikolaj Avilov. Na het polsstokhoogspringen nam Jenner de leiding over in het klassement. Als sterke speerwerper en 1500 meterloper kon Jenner zijn voorsprong op de laatste twee onderdelen uitbouwen. Met een recordscore van 8618 punten eindigde Jenner voor Guido Kratschmer (zilver) en Nikolaj Avilov (brons). Het record is omgerekend naar de nieuwe tabellen 8634 punten waard.

Vele jaren later dook hij plotseling weer op in Keeping Up with the Kardashians, een Amerikaanse realityserie waarin het glamoureuze leven gevolgd wordt van de families Kardashian en Jenner, met onder anderen de zussen KimKourtney en Khloé Kardashian. De serie ging op 14 oktober 2007 in première. Het 16de seizoen ging op 31 maart 2019 in première.

Het programma heeft de deelnemers beroemd gemaakt en gaat ook over de gevolgen van het beroemd-zijn. De deelnemers van het programma, met name de zusters Kardashian, zijn ‘famous for being famous’ (beroemd om hun beroemdheid). Het programma is de spil van het commerciële imperium van de familie Kardashian dat actief is in de entertainment-, reclame-, merchandising-, mode- en cosmetica-industrie.

Kris Jenner is de ex-vrouw van Robert Kardashian, die de advocaat van O.J. Simpson was. Ze kregen samen vier kinderen, maar zij scheidden in 1990. Later trouwde ze met atleet Bruce Jenner, met wie ze twee dochters heeft, Kendall en Kylie Jenner, die ook voorkomen in de serie. Op 19 december 2014 scheidde ze van Bruce.

Jenner gaf in 2015 aan voortaan als vrouw door het leven te gaan onder de naam Caitlyn Jenner. Deze wijziging werd later dat jaar door de rechtbank bekrachtigd, waardoor Jenner inmiddels ook voor de wet een vrouw is. [Wikipedia]

Een gedachte over “Caitlyn Jenner wordt zeventig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.